Annons

Annons

Annons

Ydre

Ydre kan få nytt äldreboende: ”Vi får se var vi landar”

Ydre kan komma att få ett nytt trygghetsboende för äldre. Det sa Ydrebostäders vd Pär Hellman då han häromdagen pratade med SPF-pensionärer i Österbymo.

Text

Det befintliga trygghetsboendet på Solängens ska på sikt lyftas ut från fastigheten och ersättas med ett nybygge.

Bild: Arkivbild, Johan Hedenberg

Annons

Kommunpolitikerna är överens om att boendena för seniorer i Ydre är i behov av en rejäl uppdatering.

Framtidens äldreboende ska skapas på Solängen och övriga boende-alternativ för Ydres pensionärer ses över.

Förtroendevalda och tjänstemän har börjat titta på hur behoven ser ut framåt och vad man ska satsa på för att få kostnadseffektiva, uppdaterade boenden för Ydres äldre med bästa möjliga arbetsmiljö för personalen.

Annons

Annons

– Vi är långt ifrån i mål i det arbete vi påbörjat. Vi jobbar med flera olika idéer och än så länge är inget bestämt, betonade Pär Hellman.

Pär Hellman, teknisk chef och vd för Ydrebostäder, diskuterade framtidens äldreboende i Ydre med SPF-pensionärer vid en samling i Österbymo.

Bild: Johan Hedenberg

Solängen i Österbymo har i en följd av år varit en viktig kugge i äldreomsorgen i Ydre.

På det särskilda boendet finns idag också ett trygghetsboende med 17 platser. Tanken att det så småningom ska flyttas ut, vilket öppnar för en nybyggnation någonstans i kommunen.

Det är inte optimalt med ett trygghetsboende mitt i ett särskilt boende, bland annat därför att vårdbehoven skiljer sig åt.

– Vi får se var vi landar. Helt klart är att det behövs ett nybygge för att ersätta åtminstone en del av de trygghetsboende-platser som idag finns på Solängen när de försvinner, sa Pär Hellman.

– Det nya boendet behöver inte ligga i Österbymo. Det skulle kunna placeras även i Hestra, Rydsnäs eller Asby.

Vid kommunens och Ydrebostäders senaste träff med sockenföreningen i Asby fick deltagarna del av funderingarna kring framtidens äldreboende och att ett eventuellt nytt trygghetsboende kan placeras på annan ort än Österbymo. Nåt som välkomnades av de närvarande på mötet.

Annons

– Det är alldeles för tidigt att säga vad som kommer att ske. Men vi tror det är viktigt att kommunens invånare redan nu får en inblick i hur vi resonerar och därmed kan vara med och tycka till.

Annons

Det trygghetsboende med 17 platser som idag finns på Solängen ska på sikt ersättas med ett nybygge.

Bild: Arkivbild

Som vi tidigare berättat har kommunen nyligen sålt Solängen till Ydrebostäder för 17,8 miljoner.

Meningen är att Ydrebostäder under kommande år ska förvalta och utveckla fastigheten och förvandla den till ett modernt äldreboende.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan