Annons

Annons

Annons

Vinter-OS Peking 2022

Martin Ponsiluomas revansch – vinner OS-silver i masstarten

Martin Ponsiluoma har jagat formen inför OS i Peking men nu har VM-guldmedaljören från ifjol fått sin revansch.

Under fredagens masstart imponerade Ponsiluoma stort i skyttet och kunde till slut säkra silvermedaljen.

– Jag grinade halva spurtvarvet, det var känslosamt och det känns otroligt stort, säger Ponsiluoma i Discoverys sändning.

Text

Martin Ponsiluoma. Bild: Bildbyrån

Annons

De svenska skidskytteherrarna stod inför fredagen på noll OS-medaljer i Peking men det skulle ändras under vinterspelens avslutande tävling – nämligen masstarten.

Svenskarna Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma fick en fin start på skytte där Samuelsson sköt fullt i båda liggande serierna – Ponsiluoma med en bom där svenskduon gick ut som trea och sexa inför de två avslutande varven.

Annons

Martin Ponsiluoma höll sig kall även under det tredje skyttet och kunde ge sig själv en utmärkt läge inför det avslutande skyttet – där det blev stor dramatik.

Annons

Flera av stjärnorna, inklusive ettan Johannes Thingnes Bø, bommade samtidigt som Ponsiluoma bara missade ett skott och kunde därmed ge sig ut som tvåa inför den sista sträckan – 30 sekunder bakom norrmannen Thingnes Bø.

Samuelsson fick det däremot tyngre då han bommade tre skott och gick därmed miste om medaljchans.

Världsmästaren i sprint från i fjol, Ponsiluoma, fick det tufft att spurta ikapp norrmannen men kunde säkra ett OS-silver efter ett fenomenalt lopp – Sveriges 16:e medalj. I mål 40 sekunder efter Thingnes Bø.

– Det var riktigt skönt där ute. Skyttet fungerade riktigt bra i dag. Det var svårt men det kändes fantastiskt att sätta dem. Jag var väldigt nervös. Spurtvarvet var skönt. Jag grinade halva spurtvarvet, det var känslosamt och det känns otroligt stort. Det känns riktigt kul att äntligen få kliva upp på pallen, säger Ponsiluoma i Discoverys sändning.

Sebastian Samuelsson passerade mållinjen som elva.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan