Annons

Annons

Annons

Vinter-OS Peking 2022

Blågula succén – historiskt OS-guld i skidskyttestafetten

Skidskyttelandslaget kan addera ännu en blågul OS-medalj i samlingen – men denna gång av den allra finaste valören.

Efter en närmast felfri insats vinner Sverige OS-guld i stafett – första olympiska guldet någonsin i skidskytte.

– Det är sällan man kommer att få en så mycket bättre chans än den som jag hade i dag, säger Elvira Öberg, som avslutade stafetten, till TT.

Text

JAA! OS-guld i stafett i skidskytte. Bild: Bildbyrån

Annons

När norska stjärnan Ingrid Landmark Tandrevold tvingades dra sig ur damernas skidskyttestafett på grund av hälsoskäl seglade Sverige upp som guldfavorit – och visst skulle damerna stå pall för trycket.

Linn Persson, som gick ut på förstasträckan, gav Sverige en drömstart och bommade endast ett skott på skyttevallen. Vid första växlingen, till Mona Brorsson, var Sverige en av tre nationer med en liten lucka till resten av fältet. Sverige växlade som tvåa, en halv sekund bakom Tyskland.

Även Mona Brorsson hölls sig kylig och bommade totalt ett skott, men det ryska laget höll sig felfria och kunde skapa en lucka upp mot en halv minut.

Bild: Bildbyrån

Annons

Annons

Vid den tredje sträckan växlade Sverige som trea men Hanna Öberg skulle komma ikapp. Det ryska laget fick nämligen stora problem på det stående skyttet och Sverige kunde växla i ledning inför Elvira Öberg på den sista sträckan.

Och visst skulle den blågula succén fortsätta. Elvira Öberg sköt fullt på det liggande skyttet och kunde skapa en lucka ner till tvåan och trean. På det avslutande skyttet stod både Sverige och Ryssland samtidigt inne på skyttevallen. Elvira Öberg bommade då ett skott men kunde ge sig ut i ledning efter ett extraskott.

Elvira Öberg i mål. Bild: Bildbyrån

Ryssen och tvåan spurtade nästan ikapp Elvira Öberg men 22-åringen höll kylan och kunde passera mållinjen som första åkare, tolv sekunder före.

Tidigare under OS har 22-åringen säkrat två silver men nu är även guldet säkrat. Svenska damernas första OS-stafettguld någonsin i skidskytte.

– Det är speciellt att komma in till sista stå och veta att det är ett OS-guld på spel. Det är inte varje dag utan en ny situation för mig, säger Elvira Öberg till TT efter loppet.

– Jag är väldigt stolt över hur jag lyckas att hantera det, fortsätter hon.

Även huvudtränare Johannes Lukas var glad över guldet.

– Det är en riktigt häftig känsla. Vi vet att vi har alla förutsättningar för att vinna guld men då måste vi göra jobbet och vi gör det. I dag är man bara väldigt stolt, säger han och fortsätter:

Annons

Annons

– Jag tycker det är välförtjänt att vi vinner, vi vinner inte på att andra gör något fel, vi gör det för att vi är bäst. Ni kan skriva vad ni vill, men jag vill lyfta fram vårt lag, det här är ett lagguld.

Silvret säkrade det ryska laget samtidigt som Tyskland vann bronset.

Systrarna Öberg blev i och med medaljen historiska då de nu tagit tre OS-medaljer, fler än någon svensk skidskytt tagit tidigare. För Elviras del har samtliga medaljer säkrats under OS i Peking.

Bild: Bildbyrån

Linn Persson, ett extraskott, och Mona Brorsson, fullt skytte, gick ut först och serverade guldet för systrarna Öberg.

– Jag är skitnöjd. Jag skjuter fullt i dag. Det är så jäkla gött, rent ut sagt, att få göra det, här. Jag sade inför att jag ville göra det utan press, utan nervositet, och jag lyckas att göra det i dag och kan åka avslappnat, säger Brorsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan