Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skottlossningen i Tranås

Insändare
Holmstedt: Alla måste känna sig trygga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Alla invånare i Tranås måste känna sig trygga i sin hemmiljö – varje dag.”, svarar Tranås kommunalråd Mats Holmstedt (M) apropå hur kommunledningen agerar efter skottlossningen i förra veckan.

Bild: Janne Wrangberth, Elin Elderud

Annons

Replik till Socialdemokraternas i Tranås insändare 12 januari.

Jag kan bara beklaga att våldet och skjutningar till slut också kom till Tranås. Tyvärr har vi under ett antal år sett en samhällsutveckling i vårt land som går år helt fel håll, där skjutningar, sprängningar, våld, utpressning med mera är en del vardagen i många områden.

Gängkriminaliteten utgör det största hotet mot människors liv och trygghet just nu. De senaste fyra åren har över 1 100 skjutningar skett i Sverige. I Sverige finns det över 5 000 aktiva gängkriminella. Den viktigaste politiska uppgiften just nu är att stoppa dessa inhemska terrorister.

Annons

De skjutningar som skedde i Tranås är en i dagsläget en polisiär uppgift och ska utredas av polisen. Det måste vara en av de viktigaste uppgifterna just nu för samhället att ge polis och rättsväsendet de resurser som krävs för att stävja utvecklingen.

Annons

Tranås kommun följer naturligtvis utvecklingen med ett mycket nära samarbete med polisen. Som kommun jobbar vi långsiktigt med trygghetsskapande åtgärder och att aktivt arbeta med vår socioekonomi är förmodligen det bästa sättet att komma tillrätta med trygghetsfrågan. Tranås måste få en utökad polisnärvaro och vi kan själva utöka antalet kommunala ordningsvakter.

Inom kort kommer vi genom initiativ från polisen och kommunen att införa Effektiv samordning för ökad trygghet, vilket är ett systematiskt arbetssätt för samverkan mellan i första hand kommun, polis, fastighetsbolag, civilsamhället och föreningslivet för att öka tryggheten i utvalda områden.

Vi måste till varje pris undvika att ungdomar utnyttjas av gängen för att utföra allvarliga våldsbrott, sälja narkotika och bära vapen. Tranås kommun gör en historisk satsning inom Kommunalt aktivitetsansvar, där fokus är att hjälpa ungdomar i åldern 18–24 år, som inte har slutfört studier eller har försörjningsstöd som sin inkomst, med uppsökande verksamhet för att motivera till att söka jobb eller studera.

Annons

Inför 2022 kommer kommunen att lägga stora resurser på förstärkt Svenska för invandrare, SFI, samt att vi genom HR och arbetsmarknadsförvaltningen arbetar mer målinriktat och ändamålsenligt än någonsin tidigare med att få människor i arbete och därmed minska utanförskap och förbättra integrationen.

I vårt arbete med samhällsbyggnad måste busshållplatser, parker och cykelstråk etcetera prioriteras och här kan vi bygga bort otrygga miljöer med exempelvis god belysning och öppna ytor.

Alla invånare i Tranås måste kunna känna sig trygga i sin hemmiljö – varje dag.

Mats Holmstedt (M)

kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy