Annons

Annons

Annons

Annons

Besparingarna inom Tranås förskola

Insändare
Hur tänker ni i toppen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Elin Elderud

Annons

Ena dagen kan vi ta del av kommuntoppens glädje över positiva bokslutsrapporter – drygt 30 miljoner plus – medan vi nästa dag läser om förtvivlade föräldrars oro över besparingar på förskolan som träder i kraft redan om två veckor.

Då kommunvisionen för Tranås helt saknar kvalitetsaspekter för barn och ungas utveckling/skolgång är det inte förvånande att förskolans kommande besparingar på fem miljoner kommande år röstas igenom kortsiktigt.

Annons

Annons

Kravet på utbildad personal slopas! Hur är det ens möjligt att sätta en sådan tanke på pränt? Kan det att innebära att barngrupperna kommer att ledas av personal som saknar pedagogisk kunskap i att leda, aktivera och stimulera barn?

Minskad personaltäthet skapas genom att öka barnantalet per grupp och genom att inte ersätta sjukskriven städpersonal. Övrig personal ska också städa, vilket innebär att man blir färre som tar hand om barnen under städtiden.

Slutligen stänger man dörren för den lagstadgade rätten till 15 timmars allmän förskola genom att begränsa den från dagens fem timmar per dag till tre timmar per dag och då utan lunch.

Förhoppningen är väl att allt färre föräldrar ska göra sig omaket att klä på och gå iväg med sitt barn för att i stort sett få vända om vid porten hemma och hämta sitt barn igen? Främjar detta integrationen, den social träningen och den viktiga språkinlärningen?

Kommunens mål tycks vara barnlösa 30–50-åringar med god ekonomi som i visionen ska känna sig trygga, ha en bra fritid och kunna åka snabba tåg till storstädernas större utbud av jobb, kultur, evenemang med mera.

Visionen tycks nu till och med skaka liv i mångmiljonärendet ”konstsnö” allt medan flera förskolor inte har personal nog att ta barnen utanför grindarna till de backar naturen så generöst gett Tranås att åka stjärtlapp i.

Tänk om – tänk rätt – för framtidens skull!

Elisabet och Lars Saxholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan