Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset på Höglandet

FHM: Nya regler med och utan vaccinpass

Arrangörer som använder vaccinpass ska ha en rutin för hur bevisen ska kontrolleras. Om man inte använder vaccinpass föreslår Folkhälsomyndigheten särskilda åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Bild: TT

Annons

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett förslag på smittskyddsåtgärder som ska gälla från den 1 december.

Enligt förslaget måste en arrangör som använder vaccinationsbevis för covid-19 ha en rutin för hur bevisen kontrolleras. Rutinen ska finnas skriftligt och den ska följas upp.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har tidigare sagt att de nya rutinerna utarbetas för att skapa trygghet för kulturbranschens deltagare, alla som sitter i salongerna, om smittläget blir sämre.

Annons

Annons

Kulturministern har dock betonat att det inte är något krav med vaccinationsbevis, men att den som inte använder sig av bevisen kommer att behöva följa restriktionerna från Folkhälsomyndigheten.

Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis måste enligt förslaget vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Det kan handla om anvisade sittplatser, möjlighet att hålla avstånd om en meter i alla led samt att antalet deltagare i ett och samma sällskap högst får vara 8 personer.

Utöver det föreslår Folkhälsomyndigheten att alla arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus måste vidta vissa grundläggande smittskyddsåtgärder. Bland annat måste de måste informera om hur spridning av coronaviruset kan undvikas och ordna möjligheter för deltagare att tvätta händerna eller använda handsprit.

Miranda Sigander /TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy