Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås

Insändare
Nygårds (L) svarar om Junkaremålsskolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Erik Nygårds (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Tranås, svarar personalen på Junkaremålsskolan.

Bild: Jakob Hedberg, Emelie Makrill

Annons

Replik till insändaren ”På vems bekostnad” den 9 nov, författad av personal på Junkaremålsskolan F-6.

Först vill jag bekräfta att jag och mina nämndkollegor nog både ser och förstår er som jobbar ute på våra förskolor och skolor. Ni frågar om inte vi också är föräldrar. Och visst är vi det. Några av oss har barn i både förskola och skola, andra har barnbarn. Någon annan har en partner som jobbar i verksamheten.

Så visst förstår vi, visst känner vi och visst mår vi också dåligt när vi tvingas besluta om besparingar som vi vet kommer att slå hårt, men som trots detta är helt nödvändiga. Nödvändiga av det enkla skälet att det är tillgången till – eller för all del avsaknaden av – pengar som på ett helt avgörande sätt styr vår tillvaro.

Annons

Annons

Det är min bestämda uppfattning att vi inte hade kunnat göra så särskilt annorlunda när vi väl – våren 2019 – insåg vilken ekonomisk katastrof vi stod inför. Vi hade då inget annat val än att ställa oss på sparbromsen, även om vi förstod att det skulle leda till negativa konsekvenser.

Nu är situationen annorlunda, det mesta av den dåliga ekonomin är sanerad. Kvisten börjar grönska och vi ser ett ljus i tunneln. Men vi har fått betala ett högt pris för insatsen, det tror jag vi alla är överens om.

Från politikens sida har vi i stort sett sparat färdigt, möjligen med undantag av förskolan där vi i jämförelse med andra jämförbara kommuner fortfarande har höga kostnader. Vi kommer inte lägga några fler stora förvaltningsövergripande sparpaket, utan nu blir det de olika enheternas ansvar att göra så bra verksamhet som möjligt av den budget man har fått. Och, ska tilläggas, för det kommande budgetåret satsar den styrande alliansen betydligt mer pengar på skola och förskola, än vad den socialdemokratiska oppositionen föreslog.

För enskilda enheter handlar det också fortsättningsvis om att man ska hålla sin budget, precis som det alltid har varit. Vi är medvetna om att marginalerna på sina håll är riktigt små och att ett tillfälligt budgetöverdrag kan göra att man lite senare måste dra ner igen, men utan att vi politiker för den skull har fattat några nya beslut om besparingar. Här ligger nog förklaringen till varför man på en enskild skola kan uppleva det som att man fått nya sparkrav, även om vi från politiskt håll inte har fattat några sådana beslut.

Annons

Annons

Så här dåliga marginaler vill självklart ingen ha och allra minst vi i den styrande alliansen. Vi har en tydlig vision om en kommun med god ekonomi, åtföljt av en stor handlingsfrihet. För att nå dit så måste vår gemensamma skattekaka bli större, inte i första hand genom skattehöjningar utan genom att fler människor kommer i arbete och på så vis blir skattebetalare. Fler som bidrar till det gemensamma samhällsbygget helt enkelt.

Med fler människor i arbete får vi mer skatteintäkter och lägre kostnader för bland annat försörjningsstöd, vilket i sin tur ger nya friska pengar till våra skolor och förskolor.

Väl där behöver vi inte längre ställa frågan ”på vems bekostnad”, utan vi kan i stället konstatera att det vi gör, det gör vi ”för vårt gemensamma samhällsbygge”.

Erik Nygårds (L)

ordf BU-nämnden, Tranås

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy