Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås

Insändare
En lokal bostadsbubbla?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Spadtaget för Norraby 4 – och nybyggnadsprojektet Norra Missionen i centrala Tranås.

Bild: Jakob Hedberg, Stefan Sjöström

Annons

På Tranås fastighetsmarknad råder Klondike-stämning. På några år har hundratals nya bostäder tillkommit, främst exklusiva bostäder men även många hyreslägenheter. Dessutom har priserna för bostadsrätter och villor ökat kraftigt och är nu på rekordnivåer, aldrig tidigare har priserna varit så höga.

En naturlig följd av detta är att skuldbeläggning bland bostadsägarna ökar och många har nu miljontals kronor i bolån. Samtidigt har befolkningen minskat med över 200 personer de senaste åren. Trots att det finns en grön våg i landet, det vill säga en utflyttning från större städer till mindre städer, har alltså befolkning minskat. Det finns heller inget som pekar på att denna trend skulle minska, tvärtom finns en överhängande risk att trenden fortsätter.

Annons

Befolkningsminskningen tillsammans med det omfattande nybyggandet har resulterat i ett kraftigt överskott på bostäder i Tranås. Det finns nu många tomma hyreslägenheter. Det som nu sker är en rotation bland bostadsinnehavare. Många tar ett steg upp på boendetrappan. Man lämnar en liten, sämre hyreslägenhet till en lite bättre hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa. När rotationen är över kommer de minst attraktiva hyreslägenheterna i de minst attraktiva områden stå tomma. I dagsläget uppgår antalet outhyrda hyreslägenheter till cirka 100-200.

Annons

Kommunen vill att ytterligare några hundra bostäder ska byggas inom några år vilket innebär att antalet tomma bostäder kommer att vara cirka 400–500 då, givet dagens befolkningsutveckling. Självklart väcks frågan om hur kommunens plan för alla tomma bostäder ser ut. Men framförallt väcks frågan om varför kommunen vill ha ytterligare hyreslägenheter när det redan idag finns så många tomma.

Det jag hittills framfört är fakta och tämligen okontroversiellt. Den viktiga frågan är vad obalansen på den lokala fastighetsmarknaden kan få för konsekvenser för kommunen och dess invånare.

Något självklart svar finns såklart inte.

Vi kan endast spekulera och hoppas på det bästa. Ansvariga politiker vill att befolkningen ska öka. Kommunen satsar därför stora resurser på det, men till vilken nytta? Forskningen pekar på att sådana satsningar sällan är effektiva. Alla kommuner gör det så egentligen blir det ett nollsummespel. Forskningen visar också att det är konkreta arbetstillfällen som får människor att flytta. Och hur de befintliga invånarna i en kommun trivs, det vill säga hur tex skola, vård- och omsorg fungerar. Om kommunen satsade på de befintliga invånarna istället för att få andra att flytta hit skulle således inflyttning, teoretiskt, öka.

Annons

Självklart vore det intressant att få veta hur mycket av skattebetalarnas pengar som kommunen lägger på detta och vilka effekter det har gett. Om man ens låtit någon extern utvärdera det. Det mest sannolika är således att befolkningen i Tranås kommer att fortsätta minska marginellt. Det innebär att det kommer att finnas många tomma bostäder. Det normala i en marknad där utbudet av bostäder är större än efterfrågan är sjunkande priser. Det skulle innebära att många i Tranås som köper bostäder nu när priserna är som högst riskerar att hamna i en situation där bolånen överstiger marknadspriset på bostaden.

Annons

Sådana lokala bostadsbubblor har tidigare brustit med förfärliga konsekvenser för såväl individer som kommuner. Om marknadspriset skulle understiga storleken på bolånen kommer folk att låsas in i sina bostäder om man inte har råd att betala mellanskillnaden vid en försäljning. Få kommer i en sådan situation att vilja sälja sin bostad om man tvingas betala hundratusentals kronor för sina lån. Jag säger inte att det blir så men det är en högst reell risk, en risk som dessutom ökar i takt med ett bostadsbyggande som inte speglas i befolkningsutvecklingen.

En annan mycket stor risk är att personer som lever på statliga eller kommunala bidrag kommer att flytta till Tranås på grund av många billiga, tomma hyreslägenheter. Det kan till och med bli så att desperata fastighetsägare med stora tomma lägenhetsbestånd kontaktar andra kommuner och hyr ut till dem som låter sina bidragstagare flytta till Tranås. I en sådan situation kommer kommunens kostnader för bidrag att öka markant. Redan i dag lever det fler i kommunen med olika former av kommunala bidrag än i många andra kommuner och arbetslösheten är också högre i jämförelse. Om kommunen attraherar ännu fler personer som lever på bidrag finns en reell risk att även gängkriminalitet för första gången tar sig till Tranås.

Annons

Med tanke på alla risker förknippat med nybyggandet då befolkningen minskar är det svårt att förstå politikernas motiv. Kommunen talar om framtida utmaningar som behöver finansieras vilket ska ske genom ökat antal invånare. Det argumentet håller såklart inte. Dels har vi det kommunala utjämningssystemet som tar hänsyn till varierande åldrar i en kommun dels befinner sig alla kommuner inför samma utmaningar och det är ju orimligt att tro att alla kommuner skulle behöva öka invånarantalet för att klara av sina utmaningar. Så länge det inte sker en befolkningsökning baserat på ett ökat antal arbetstillfällen i kommunen ser jag kommunens strategi som direkt felaktig och med mycket stora och allvarliga risker för invånarna och särskilt för bostadsägare.

Det förvånar mig att kommunpolitikerna tar dessa risker men det förvånar mig ännu mer att ingen ifrågasätter denna extremt riskfyllda kommunala strategin. Politikerna i Tranås kommun spelar rysk roulett med dess invånares framtid.

Bekymrad

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy