Annons

Annons

Annons

Hätte

Insändare
Skolpersonal: På vems bekostnad?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Personal på Junkaremålsskolan tycker gränsen är nådd vad gäller besparingar inom skolan.

Bild: Jakob Hedberg

Annons

Vet ni, föräldrar till skolelever i Tranås, om att kommunen än en gång ska skära ner på skolan?

Att vi som redan jobbar i skolans värld har svårt att hinna med era barn i de stora grupper vi jobbar med?

Att vi ska bli färre medarbetare för att Tranås kommun anser att vår verksamhet ska stramas åt ytterligare en gång.

Att vi inte hinner med att hjälpa alla dem som behöver det extra stödet eller den tänkta anpassningen.

Annons

Beskedet kom till oss på en arbetsplatsträff i veckan. Siffrorna är röda. Vår verksamhet kostar för mycket pengar. Pengar som år på år visar sig vara en bristvara i vår kommun, till skillnad mot våra grannkommuner, i alla fall då det kommer till skolans verksamhet.

Det låter väldigt konstigt när kommunens budget, enligt artikel i TrT (20/10-21) tydligen går 30 miljoner plus. Vår kommun, som söker fler invånare, vill istället spara mer på skolan.

Annons

Vilka barnfamiljer vill flytta hit då? Vet ni, att när personal på vår skola söker sig till andra kommuner så får vi inte ta in nya kollegor? Arbetsannonsen drogs in, trots att vi faktiskt hade behöriga sökanden. Det kostar för mycket.

Stålbad, så kallades det i Tranås Tidning så sent som 11/12 -19 när vi fick säga hej då till kollegor eftersom siffrorna var röda. Vi måste lära oss att simma i detta stålbad.

Vi anstränger oss till det yttersta för att få med oss alla elever och få dem att nå målen. Samtidigt tyngs vi ständigt av känslan av att inte räcka till när vi ser vilka konsekvenser det får för eleverna som faktiskt är de som betalar priset för ”stålbadet”.

Vi har kämpat, eleverna har kämpat och kämpar gör vi fortfarande, men tydligen räcker det inte. Kostnaderna måste minska ytterligare. Dags för mer stål i badet.

Facket då? Kanske ni undrar. Enligt våra fackliga representanter så har de försökt under flera år att varna för konsekvenserna av neddragningar i skolan. De har varit på möten, genomfört enkäter och pratat med politiker. De har signalerat att lärare saknas, söker sig till andra kommuner som faktiskt är beredda att betala för en bättre fungerande skola. Kommuner som ligger alldeles intill vår kommun som har förstått att det är viktigt med välmående elever, högre personaltäthet, trygga skolgårdar med vuxenstöd och att läromedel kostar pengar.

Annons

Det är också skrämmande att höra att våra politiker, som beslutar om våra medel, inte verkar förstå den verksamheten vi jobbar i. Visst har väl även ni barn eller barnbarn i skolan?

Återigen, på vems bekostnad sker neddragningar?

Personal F-6

Junkaremålsskolan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan