Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås

Insändare
Insändare: Vårt rättssystem kan slå fel

För några veckor sedan debuterade Björn Forsell, Tranås, i en domstol. Han menar i en insändare att det hade blivit billigare för samhället om de åtalade ungdomarna bara hade bett om ursäkt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten lyfter fram ett fall i tingsrätten där han menar att en ursäkt hade blivit billigare.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

För några veckor sedan gjorde jag debut i en domstol, tingsrätten i Eksjö. Anklagade var två ungdomar, båda 17 år gamla. Enligt anmälan hade dessa gjort sig skyldiga till telefonterror mot en till mig närstående person.

Under rättegången kom ingen av dessa pojkar ihåg speciellt mycket eller rättare sagt ingenting, märkligt med tanke på deras ålder.

Annons

Föräldrarna var samtliga på plats men syntes inte riktigt förstå att det var deras söner som var anklagade.

Annons

Efter förhör beslutades att båda pojkarna skulle betala 800 kronor vardera till Brottsofferfonden, samt betala tillbaka 699 kronor som det kostat att ta fram deras telefonnummer.

Vidare så tilldömdes de 20 timmars samhällstjänst vardera.

Vad som stör mig är att varken pojkarna eller föräldrarna tycktes förstå allvaret med att vara i en tingsrätt, och inte heller hade stake nog att be om ursäkt.

Förslag på att göra upp detta utan inblandning av rättsväsendet hade tidigare framförts. Men att de skulle be om ursäkt, förklara varför, lämna en blomma och betala 699 kronor, som var kostnaden för att få reda på vem som ringt – nej, den bollen tog man inte.

Vad kostar då detta oss skattebetalare? Ja, säg det, men advokatkostnaderna hamnade på 25 778 kronor. Man kan tycka att de skyldiga själva borde fått stå för den kostnaden.

Björn Forsell

Tranås

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy