Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Återgår till det normala i fem steg • Löfven: Skymtar början på slutet av pandemin

Restriktionerna i samhället lättas på tisdag. Sedan trappas de ned i ytterligare fyra steg innan allt ska bli som vanligt igen.

– Vi börjar nu skymta början på slutet, säger statsminister Stefan Löfven.

Text

Till vänster: Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven på torsdagens pressträff. Foto Jonas Ekströmer,/TT, Janerik Henriksson/TT

Bild: TT

Annons

Regeringen har tagit fram en plan som består av totalt fem steg. Efter de första lättnaderna den 1 juni, nu på tisdag, ska ytterligare lättnader ske den 1 juli, i mitten av juli och i september. Det sista femte steget har inte getts något spikat datum.

– Jag vill understryka att borttagandet av restriktionerna sker ansvarsfullt och med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen eventuellt ökar, säger Stefan Löfven.

Som tidigare aviserat kommer deltagartaken för idrotts- och kulturevenemang att höjas på tisdag, så att 50 personer kan sitta i samma biosalong och upp till 500 i samma publik vid till exempel fotbollsmatcher. Krogar tillåts hålla öppet i ytterligare två och en halv timme, till klockan 22.30, även om besökare måste sitta i sällskap om fyra och hålla avstånd ett tag till.

Annons

Annons

Det öppnas också upp för vissa tävlingar för vuxna utomhus, som motionslopp, orientering och simning.

– Här och nu kan vi börja se ett sommarljus i änden av tunneln. En viktig utgångspunkt är att öppna upp för barn och unga. Folkhälsan ska prioriteras. Även restriktioner som inneburit begränsningar av grundlagsskyddade rättigheter är prioriterade, säger miljö- och klimatminister, tillika vice statsminister, Per Bolund.

Utbildningen på universitet, högskolor och yrkeshögskolor ska kunna återupptas på plats, vilket utbildningsminister Anna Ekström (S) beskriver som mycket efterlängtat. Det handlar också om ha god framförhållning inför höstterminen, tillägger hon.

I steg två, den 1 juli, är tanken att 300 personer ska kunna tillåtas vid evenemang inomhus, om de har särskilt anvisade sittplatser. Utomhusevenemang kan få ha upp till 3 000 människor på plats och i motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare.

Då ska serveringsställen få hålla öppet ytterligare lite längre och sällskap ska inte behöva hålla avstånd utomhus.

Steg tre bedöms kunna införas 15 juli och då tas bland annat rådet om munskydd i kollektivtrafiken bort.

I steg fyra, som enligt planen ska tas i september, tas alla publikbegränsningar bort helt. I steg fem ska allt bli som vanligt.

När det gäller resor till och från Sverige ber regeringen att få återkomma.

Demonstrationer med fler än åtta personer är fortfarande inte tillåtet men från den 1 juni höjs det till 100 personer, och till 600 personer den 1 juli.

Regeringens plan har förberetts inom regeringskansliet in i det sista och bygger på Folkhälsomyndighetens plan som presenterades för några veckor sedan. För att avgöra om det är möjligt att gå vidare till nästa steg kommer en samlad bedömning göras tillsammans med FHM. Regeringen och FHM ansvarar för olika delar av regelverket.

Annons

Annons

Enligt underlaget så ska maxantalet på 500 personer för bland annat affärer, varuhus och gym tas bort och att rådet att handla ensam utan sällskap i butik försvinner. Att ta bort de restriktionerna är något FHM själv kan besluta om.

Som det är nu är minskningen i smittspridningen är 30-40 procent på vissa håll i Sverige, säger FHM:s Johan Carlson. Närmare 45 procent av alla över 18 har fått åtminstone en dos vaccin.

– Vi har alltså en väldigt positiv utveckling i vårt land. Tyvärr ser det inte ut så här i alla delar, säger Carlson och nämner Norrbotten som exempel.

Situationen kan dock förvärras, tillägger han.

– Då kan vi inte genomföra de anpassningar som alla ser fram emot.

Carlson får en fråga om vad som gäller för midsommar.

– Vår uppfattning är att man ska hålla sig till den trängre kretsen med mindre tillställningar, svarar han.

Han ser inga risker med att genomföra öppningen i fler steg och jämför med länder i Europa som öppnade kraftigt på en gång.

– Erfarenheten är att trycket på verksamheter och följsamheten blev väldigt låg, att öppna på det här viset gör att man behåller en acceptans.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven, och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund under en pressträff om lättnader i pandemireglerna.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Statsministern noterar vid en presskonferens att han har gjort fler än 70 sådana framträdanden det senaste dryga året och meddelat olika inskränkningar i människors liv.

– Jag vill uttrycka ett varmt tack för alla uppoffringar som ni har gjort. Jag är stolt över att vi mötte den här krisen tillsammans som ett land, säger han.

Annons

Han får vid presskonferensen frågan om det hela är över.

– Man kan säga att vi ser början på slutet, men man kan inte säga att det är över. Vi ser att vaccinationerna går bra, men vi har fortfarande ett högt tryck i sjukvården. Det gäller att fortsatt vara noga med att följa restriktionerna, säger han.

Annons

Fotnot: Texten kan uppdateras

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Fakta

Fakta: Femstegsplanen

Steg ett: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.

Steg två: den 1 juli

500 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas.

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

Restauranger och krogar får hålla öppet lite längre och deras gäster behöver inte längre begränsa sig i antal gäster vid varje bord eller följa avståndsregler när de sitter på uteserveringar.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Steg tre: den 15 juli

Restriktioner när det gäller långväga kollektivtrafik dras tillbaka, liksom rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken.

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Steg fyra: någon gång i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg fem: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär då handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.

(TT)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan