Annons

Annons

Annons

Fotboll

Beskedet: Gothia cup 2021 ställs in: "Känns nästan overkligt"

För andra året i rad tvingas nu Gothia cup ställas in.
Det meddelade BK Häcken under tisdagen.
– Det känns nästan overkligt att tvingas fatta det här beslutet för andra året i rad, säger generalsekreterare Dennis Andersson i ett pressmeddelande.

Text

För andra året i rad ställs Gothia cup in. Bild: Bildbyrån

Annons

För nästan exakt ett år sedan meddelade Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup, att sommaren stora fotbollsfest som lockar fotbollslag från hela världen, tvingades ställas in på grund av pandemin. I samband med beskedet berättade Andersson även att de kommer göra allt vad de kan för att kunna anordna turneringen detta år – men så blir det inte.

Annons

Under tisdagen lämnade BK Häcken det dystra beskedet om att även Gothia cup 2021 ställs in. Detta utifrån Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Västra Götalands prognoser för sommaren.

"Ungdomsturneringen som skulle ha spelats 18–24 juli går inte att genomföra, enligt de prognoser Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland gör för sommaren", skriver klubben i ett pressmeddelande.

Dennis Andersson förklarar att de under våren har jobbat med ett genomföra turneringen, men i en mindre skala.

Annons

– Vi har känt att det varit vårt ansvar att åtminstone få till Gothia cup i en mindre variant i sommar, för att kunna ge alla ungdomar något att längta efter och något som kanske kan hålla motivationen uppe för de ungdomar som i dag kämpar på med sina träningar vecka ut och vecka in, utan att få spela några matcher, säger Dennis Andersson i pressmeddelandet och fortsätter:

– Det känns nästan overkligt att tvingas fatta det här beslutet för andra året i rad. Vi har gjort allt vi kan för att ge våra ungdomar en vecka full av glädje och fotboll i sommar men våra deltagares och funktionärers trygghet är vår högsta prioritet. Med de råd vi får från smittskyddsexpertisen, måste vi fatta det här beslutet nu, med sorg i våra hjärtan.

En het punkt under pandemin har varit restriktionerna gällande idrott för barn. I dagsläget finns det ännu ett förbud mot att spela ungdomsmatcher, samtidigt som offentliga tillställningar endast får bestå av åtta personer. I pressmeddelandet passar Andersson på att betona hur viktigt det är att barnen i landet får fortsätta idrott, trots pandemins svårigheter.

Annons

– Till våra politiska beslutsfattare: Låt våra barn spela matcher igen. Det kan inte vara tjugo barn utspridda på ett stort fotbollsfält som driver på smittspridningen. Men våra ungdomars ökade stillasittande riskerar att ge oss långsiktiga följder i folkhälsan som inte går att överblicka i dag. Tusentals barn står med snörade skor, redo för en ny fotbollssäsong. Mer träffsäkra restriktioner behövs nu, i dag. Stefan Löfven, rädda våra barns hälsa!, avslutar Dennis Andersson.

Cupen skulle ha spelats mellan den 18-24 juli.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan