Annons

Annons

Annons

Skid-SM i Kalix 2021

TV: Åsarnas IK dominans i femmilen – Burman och Poromaa på pallen

Femmilen är en distans som Jens Burman, Åsarnas IK, trivs med.
Trots kramp redan efter halva loppet åkte Burman under söndagen hem SM-guldet storartat.
William Poromaa tog silvret och den regerande mästaren Johan Häggström knep bronset.
– Det är skönt. Det är härligt att ta segern på femmilen, säger Burman i Sportens sändning.

Text

Jens Burman och William Poromaa vann guld och silver i femmilen. Bild: TT/Bildbyrån.

Annons

När herrarnas femmilen i SM i Kalix skulle avgöras var det klart att Johan Häggström, Piteå Elit, siktade på att försvara titeln från 2019 i Gällivare – men han skulle få god konkurrens i form av Åsarnas IK Jens Burman och William Poromaa.

Samtidigt som banan blev allt mjukare och tyngre i solen så var det Jens Burman som öppnade bäst. Vid mellantiden på 22,9 kilometer toppade 26-åringen på tiden 59.57.3 samtidigt som Häggström och Poromaa slogs om andraplatsen drygt 39 sekunder efter Burman – men trion fick ingen anledning att slappna av.

William Poromaa lyckades inte bräcka klubbkamraten och kompisen Jens Burman vid herrans femmil i SM. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån.

Annons

På fjärdeplatsen jagade nämligen Oscar Olsson, Hudiksvalls IF, som gick för en skrällmedalj med 1.10.5 bakom förstaplatsen på. Imponerande av den unge åkaren född 1999.

Annons

Burman åkte fortsatt stark men Poromaa skulle lägga in en stöt fram till mellantiden på 31,2 kilometer. Åkaren från Ånge tog nämligen in hela 15 sekunder på Häggström och låg tvåa med drygt 19 kilometer kvar.

Burman efter målgång i herrarnas femmil. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån.

Avslutningen där kampen om silvret och bronset blev dramatiskt. Poromaa och Häggström turades om att slåss om det ärofyllda silvret men när Poromaa gick i mål på tiden 2.18.33 pekade mycket på att 20-åringen knep silvret – och så blev det.

Bäst av alla blev däremot Åsarnas IK:s Jens Burman på tiden 2.18.00 som därmed säkrade SM-guldet i femmilen. Bronset knep den regerande mästaren Johan Häggström från Piteå Elit.

– Det är skönt. Det är härligt att ta segern på femmilen, det är en distans jag gillar. Det var jävligt tungt. Det kändes bra men jag fick kramp efter halva loppet och tänkte "hur ska det här gå". Sista varvet var en kamp mot huvudet, säger Burman i Sportens sändning.

Klubbkamraten Poromaa kom i mål 33 sekunder efter Burman.

– 30 sekunder kan gå väldigt fort så det är egentligen inga stora marginaler. Jag skulle säga att det var ett tajt lopp där på slutet, avslutar Burman.

Annons

Annons

Om dubbelsegern för Åsarnas säger Poromaa:

– Det är viktigt. Jag har haft lite motgångar under SM så det är skönt att trycka dit med två höga valörer, säger Poromaa.

Se intervjun med Jens Burman nedan!

Inbäddat innehåll

Pallen herrarnas femmil:

1: Jens Burman, Åsarnas IK – 2.18.00.2

2: William Poromaa, Åsarnas IK – +33,4

3. Johan Häggström, Piteå Elit – +1.30.6

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan