Annons

Annons

Annons

Skid-SM i Kalix 2021

Ebba Andersson överlägsen vinnare i tremilen – försvarar SM-titeln

2019 i Gällivare krossade Ebba Andersson alla i tremilen.
Under söndagen gjorde hon det igen när hon överlägset säkrade SM-guldet i Kalix.
23-åringes tredje raka titel.

Text

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Annons

SM:s sista tävling i Kalix bjöd på damernas tremilen – lopp som sändes på vår sajt och det skulle visa sig handla om världsstjärnor som Ebba Andersson, Jonna Sundling och Charlotte Kalla.

Ebba Andersson, den regerande mästaren i femmilen från Gällivare, som tävlar för Piteå Elit gick ut stenhårt från start och ledde med 1 minuter och 12 sekunder efter 15 kilometer. En imponerande start av 23-åringen där Jonna Sundling hängde på strax minuten bakom.

Annons

Annons

Frida Karlsson var den som var låg tvåa inför 15 kilometerstiden men 21-åringen dök aldrig upp till mellantiden då hon tvingades bryta på grund av känning i foten.

– Det gör inte ont, det är mer att man blir låst, jag kan inte komma fram. Direkt när jag klev av kunde jag inte sträcka på benet och hade kramp i benhinnorna. Jag tror att vi ska kunna lösa det, jag har jättebra stöd, säger hon i Sportens sändning .

Vid 20 kilometer hade Andersson drygat ut ledningen med ytterligare tio sekunder, där Sundling låg fortsatt tvåa. Kampen om tredjeplatsen skulle däremot bjuda på dramatik då det skiljde en sekund mellan Emma Ribom och Charlotte Kalla med 10 kilometer kvar.

Felfri höll sig Ebba Andersson och gick i mål som överlägsen vinnare på 1,17,01 – försvarar därmed titeln från Gällivare.

Jonna Sundlings lyckades aldrig hota då 26-åringen åkte in som tvåa och tog silvret, nästan två minuter efter Andersson. Bronset knep till slut Charlotte Kalla, tio sekunder före fyran Linn Svahn. Trippeln Piteå Elit på pallen alltså.

Överlag var Piteådominansen stor: av de sju första åkarna i mål tävlade samtliga för Piteå Elit. Mellan fyran Ribom och sjuan Sofia Henriksson lyckades förutom Linn Svahn (Östersunds SK) även Moa Olsson (Falun-Borlänge SK) ta sig in.

– Det blev ganska mycket till slut (avståndet). Jag hade ställt mig in på att fajtas för varje sekund då det är väldigt många starka åkare som kommer till start. Det känns som att formen har varit fortsatt stabil och på en hög nivå. Egentligen ända sedan vi startade säsongen i Bruksvallarna, säger Ebba Andersson till Sportens sändning

Pallen tremilen:

1: Ebba Andersson, Piteå Elit

2: Jonna Sundling, Piteå Elit

3: Charlotte Kalla, Piteå Elit

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan