Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Malin Wengholm (M): Ingenting i vårt samhälle blir bättre för att vi låter bli att prata om det

”Skrämseltaktik är farlig i en pandemi”. Så skrev Bevara akutsjukhusen i en insändare om utspelet av Malin Wengholm (M) om länets sjukhus skulle ha olika överlevnad för covid-sjuka på sina intensivvårdsavdelningar. Nu svarar regionrådet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Johan Lindblom

Bild: TT

Annons

Replik till BA: Bevara akutsjukhusen bemöter Wengholm (M): Alla tre Iva-kliniker levererar fantastiska resultat

Politiker som angriper de som vill följa upp och analysera de verksamheter de är satta att styra har inte förstått sin roll. Genom att följa upp och analysera verksamheten kan både förtroendevalda och verksamhetsansvariga få en återkoppling kring måluppfyllelse och kvalité. Det handlar inte om huruvida personalen gör sitt jobb, det handlar om respekt för våra uppdragsgivare nämligen invånarna i vårt län som betalar skatt och finansierar vården i vårt län.

Annons

Vi moderater är ett parti som våga lyfta och prata om även de svåra frågorna. Vi moderater företräder invånarna och sätter människor före system. Ingenting i vårt samhälle blir bättre för att vi låter bli att prata om det. Det betyder inte att vi pekar ut någon som dålig, det betyder att vi moderater vet att om man vill vara bland de bästa måste man vara bäst på att förbättra. Vården på våra tre akutsjukhus skall vara bland Sveriges bästa, det är moderaternas mål...

Annons

Ibland undrar jag om ledamöterna i Bevara Akutsjukhusen (BA) är med på samma möten som vi andra med tanke på BA:s insändare.

LÄS MER: Undersköterska i öppet brev till Malin Wengholm (M): Du borde be om ursäkt för din käftsmäll mot oss på Iva i Eksjö

På regionstyrelsen den 9 mars 2021 framförde jag följande resonemang och yrkande; ”Regionstyrelsen ska inom sitt område tillse att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt”. I statistiken från Svenska Intensivvårdsregistret framgår att i vår region skiljer sig andelen avlidna på covid-IVA från 6,2 procent på länssjukhuset Ryhov till 25 procent på höglandssjukhuset i Eksjö. Statistiken från Svenska Intensivvårdsregistret räknar in patienters olika riskfaktorer i jämförelserna.

För att komma framåt i diskussionen om jämlik vård är det viktigt att förstå vad denna skillnad beror på. En viktig utgångspunkt är att identifiera och fokusera på de eventuella skillnader i vård, behandling och bemötande som inte kan förklaras av patienters olika medicinska förutsättningar, behov eller preferenser. Moderaterna yrkar på att regionledningskontoret får i uppdrag att utveckla en modell för att mäta och följa upp ojämlik vård inom vår region. Återrapportering till styrelsen 2 gånger/år.

Annons

Annons

LÄS MER: Per-Ola Nilsson: Hade det verkligen varit bättre om ingen hade höjt på ögonbrynen?

Menar BA att politiker skall låta bli att utvärdera den verksamhet de är satta att styra? Det tycker inte vi moderater och vi är ganska säker på att invånarna i vårt län inte heller tycker så.

Invånarna i vårt län vill att vi politiker säkerställer kvaliteten på de välfärdstjänster som de betalar för via skattsedeln.

Det kan vara så att skillnaderna är motiverade och då är det bra för såväl invånare, personal som politiker att det kommer fram. I Sverige lider vi av utvärderingsskräck och vårt län är inget undantag. Genom att följa upp och analysera verksamheten kan både förtroendevalda och verksamhetsansvariga få en återkoppling kring måluppfyllelse och kvalité. Det förtjänar både BA och moderaternas uppdragsgivare d.v.s. invånarna i vårt län som betalar skatt och finansierar vården.

Malin Wengholm (M), Regionråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy