Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: Sätt sjukvården i regionen först

Hur kan upphandling av regionens planerade tågdepå genomföras utan politisk styrning och uppföljning från majoritetens sida, undrar regionråd Dan Sylvebo (M) och Eva Nilsson (M), 2:a vice ordförande, nämnd för Trafik, Infrastruktur och Miljö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En ny depå kan inte ske till vilket pris som helst, skriver artikelförfattarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Annons

Region Jönköpings län ska bygga en ny tågdepå, alltså en anläggning för service och underhåll för de regionala tåg som trafikerar länet.

Enligt planen ska den ligga i Nässjö och enligt den styrande majoriteten i Regionen, med Kristdemokraterna och Socialdemokraterna i spetsen, ska den kosta 722 miljoner kronor.

Moderaterna anser att det är alldeles för mycket pengar, hundratals miljoner mer än det som var aktuellt för ett år sedan. Hur kan det vara möjligt att upphandling av projektet genomförs utan någon politisk styrning, kontroll och uppföljning från majoritetens sida?

Moderaterna förstår att det behövs en ny depå, eftersom de nya tåg som har köpts in är för stora för nuvarande depå. Men det kan inte ske till vilket pris som helst.

Annons

Projektet har sprängt alla rimlighetens gränser. Därför är det angeläget att stanna upp, säga stopp och belägg och fundera ett varv till, så att allt kan läggas på bordet och kostnaderna minskas.

Annons

Det är inte så att Regionen har ett överflöd av pengar. Det betyder att prioriteringar måste göras. Moderaterna prioriterar sjukvården och våra medarbetare, för oss kommer det först. Sjukvården är en kärnverksamhet för Regionen, det är inte tåg. Du har bara ett liv, men det finns fler än ett transportmedel.

Vi är mitt uppe i den djupaste krisen i modern tid med problem på alla fronter, inte minst ekonomiskt. Regionens egna beräkningar visar ett försämrat skatteunderlag på flera hundra miljoner kronor. Det kommer med andra ord att bli riktigt kärvt framöver.

I det läget vill den styrande majoriteten belåna regionens invånare för att få pengar till depåbygget. Det ska ske genom ett nybildat bolag som ännu inte har haft några styrelsemöten och som i skrivande stund (18/8) inte har fått några vettiga ägardirektiv. Majoriteten driver Regionen mot kaos i en tid när ordning och reda skulle behövas mer än någonsin.

Invånarna i Jönköpings län drabbas av en politisk ledning i Regionen som driver ärenden med undermålig planering, dålig beredning och närmast obefintlig dialog och som till råga på allt är beredd att låna, och därmed spekulera, med skattebetalarnas pengar för att bygga depån. Det är sorgligt.

Alla de pengar majoriteten nu vill lägga på en på tok för kostsam depå skulle kunna användas på ett bättre sätt, till exempel genom att betala ut ersättning till den hårt arbetande vårdpersonalen som har fått se semestrar och privatliv förstöras under coronakrisen.

Annons

Annons

Moderaterna värnar även länets landsbygd. Pengarna hade kunnat gå till att bygga ut bussnätet mot mindre orter utanför huvudstråken, dit alla vet att tågen ändå aldrig kommer att nå. Tåg är tre gånger så dyrt som buss. Den här investeringen i tågdepån dränerar på sikt även länets landsbygd. Moderaterna prioriterar och tar ansvar för skattebetalarnas pengar.

Dan Sylvebo (M)

regionråd, 2:a vice ordförande i nämnd för Arbetsmarknad, Näringsliv och Attraktivitet

Eva Nilsson (M)

2:a vice ordförande, nämnd för Trafik, Infrastruktur och Miljö

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy