Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Replik: Ta hand om personalen, så kommer patientens bästa på köpet

Regionledningen framhåller sitt patientfokus. Det borde vara en självklarhet, skriver Karin Åhlin, Fysioterapeuternas förhandlingsansvarige i Jönköping, i en replik.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det borde vara en självklarhet för alla som arbetar patientnära att ha patienten i fokus, skriver Karin Åhlin. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT.

Annons

Rubriken på regionledningens debattartikel (15/7) säger: ”Vi tar ansvar för vården med patientens bästa i fokus” Ja, men det är väl en självklarhet? I alla fall för oss som arbetar patientnära. Om inte det är en självklarhet bör man kanske fråga sig om man arbetar inom rätt område.

Som förhandlingsansvarig för Fysioterapeuterna i Distrikt Jönköping fick jag ta del av informationen om den särskilt riktade ersättningen till de som arbetar närmast de svårt sjuka patienterna och med uppgifter som är av annan art än normalt.

Med tanke på att flertalet av våra närliggande regioner redan gått ut med detta kändes det positivt att även Region Jönköpings län hoppade på tåget. Det känns ju självklart att alla som arbetar med covid – oavsett om det är på IVA, covid-avdelning eller infektion – ska ha en extra ersättning.

Annons

Annons

Det känns också självklart att denna ersättning ska kunna vara proportionerlig utifrån om man arbetar med covid under hela sin arbetsdag eller delar av arbetsdagen.

Döm därför av min förvåning när jag sedan fick veta (och detta står inte heller i regionledningens debattartikel) att det inte var alla yrkesgrupper som skulle få ta del av detta.

Fysioterapeuter omfattas exempelvis inte. Som argument fick vi höra: ”Det är inte lika psykiskt påfrestande för fysioterapeuter då de inte har ansvar för patienternas liv”.

Nej, vi har inte det medicinska ansvaret, men vi är lika skyldiga att rädda liv som vilken annan profession som helst som lyder under Hälso- och sjukvårdslagen.

IVA-sjuksköterskan Eveline Jacobson beskrev det oerhört bra i sitt sommarprat (9/7): i teamet på IVA behövs alla professioner, ingen kan ersätta någon annan.

Vi har i Fysioterapeuterna i Distrikt Jönköping flertalet medlemmar som snabbt ställt om och ändrat sitt arbetssätt. De har också arbetat hela dagar i skyddsutrustning. Rehabiliteringen av patienter startar direkt, även om patienten är nedsövd.

Man gör rörelseuttag för att mina risken för stela leder och man är i allra högsta grad involverad i mobiliseringar och lägesförändringar. Våra medlemmar uppfyller mycket väl de kriterier som regionledningen tagit fram som riktlinje för ersättning.

Jag är så stolt över hur våra medlemmar och kollegor agerat och hanterat situationen sedan covid-19 bröt ut och kan bara beklaga att regionledningen inte ser det på samma sätt.

Annons

Vidare lyfter regionledningen stolt att man i år gjort en extra lönesatsning på 50 miljoner kronor riktad till yrkesgrupper som arbetar närmast patienterna. Det är sant, jag har som facklig företrädare suttit med i dessa diskussioner, och tillhör en av yrkesgrupperna som fått ta del av satsningen.

Annons

Vi är självfallet mycket positiva till detta initiativ från regionledningen. Men det som inte lyfts i regionledningens debattartikel är att denna lönesatsning planerades långt innan covid-19 var ett faktum. När man läser debattartikeln låter det som att detta är något man gjort i efterhand.

Det är viktigt att hålla tungan rätt i mun. Den extra lönesatsningen har överhuvudtaget inget med coronapandemin att göra. Det är ett långsiktigt arbete som ligger utanför de specifika ersättningar som efterfrågats utifrån covid-19.

Min förhoppning är att det är sista gången jag skriver följande: Sluta använda den extra lönesatsningen som argument så fort frågan om ersättningar kommer på tal. Det tenderar att ge en signal till medarbetare att de ska stå i tacksamhetsskuld till er när det i själva verket är precis tvärtom.

Karin Åhlin

Förhandlingsrådsledamot, Fysioterapeuterna Distrikt Jönköping

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy