Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: Blunda inte för radikalismen i Black Lives Matter

Få attackerade polisen efter terrordådet på Drottninggatan 2017. BLM-rörelsens socialistiska revolutionära agenda måste kritiseras, skriver Marcus Stoltz och Anton Vahlström från KDU Jönköpings län.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

BLM-protesterna sprider sig nu från Stockholm och andra storstäder till mindre orter, skriver artikelförfattarna. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Annons

Efter en amerikansk polis oacceptabla agerande som ledde till George Floyds död i Minneapolis har debatten om rasism fått nytt liv. Något som ur ett amerikanskt perspektiv kan förstås då svarta historiskt sett onekligen diskriminerats på olika vis.

Vad som är mer förvånande är att denna debatt nu hittat till Sverige. Särskilt med tanke på att svenska polisen under 2019 sköt ihjäl en enda person.

Varje dödsfall som sker till följd av våld är tragiskt, men knappast kan denna enstaka händelse anses vara bevis för en strukturell rasism. Vad är det då man protesterar mot?

Demonstrationerna under parollen ”Black lives matter”, eller BLM, har urartat i kravaller i de svenska storstäderna. Nu sprider sig demonstrationerna även till mindre städer och tätorter.

Annons

Det står saker som ”sluta finansiera polisen” och ”vit tystnad är våld” på plakaten. Att det skulle finnas en strukturell rasism i Sverige är högst tvivelaktigt och man åberopar inte våld bara för att man inte “tar ställning”.

Annons

Polisen har redan knappa resurser och gängkriminaliteten ökar, trots Operation Rimfrost. Att då föreslå en minskning av polisens finansiering är rentav absurt och därutöver ropa ut att alla poliser är svin och ska ner på knä är inte mer än ett hån.

Så lät det inte efter terrordådet på Drottninggatan när polisen sprang mot faran när alla andra sökte skydd. Under demonstrationerna har polisbilar attackerats, fordon antänts och egenföretagares skyltfönster förstörts.

Om denna protest på allvar menar att alla liv är värdefulla så måste vi ge mer resurser till polisen för att säkra tryggheten för alla medborgare.

Som kristdemokrater är det för oss självklart att stå upp för varje människas okränkbara värde. Vad vi däremot måste kunna granska är rörelsen som säger sig stå bakom budskapet.

Är det verkligen den enstaka person om året som dör av polisvåld som BLM protesterar mot eller är det i grunden något annat rörelsen kämpar för?

BLM-rörelsen säger sig sträva efter svartas frihet där alla svarta skall kunna leva med samma sociala, ekonomiska och politiska friheter som övriga befolkningen. Det är dock sättet man vill åstadkomma detta med som är problematiskt.

BLM-rörelsen står som tidigare sagt bakom att nedmontera polisstyrkan, ge skadestånd för ett historiskt förtryck mot svarta och legalisera prostitution. På deras hemsida ger man även uttryck för kritik mot kärnfamiljen och traditionella värderingar.

Annons

Annons

Vad som ges till uttryck är till stor del en socialistiskt revolutionär agenda, där man försöker störta den västerländska civilisationen och vår kultur. Vandaliseringen vi nu ser av historiska statyer är bara början.

Denna agenda förs fram under täckmanteln av allas lika värde. Det måste gå att stå upp för allas lika värde men samtidigt kritisera idéerna som rörelsen ställer sig bakom. Om BLM-rörelsen ska kunna tas på allvar måste de börja hålla rent vänsterut.

Utöver detta anammar rörelsen en destruktiv identitetspolitik som alltför länge plågat mänskligheten. Problemet ligger i att de delar upp befolkningen i etniska grupper där svarta anses vara offer oavsett livserfarenhet och vita vara förtryckarna.

Det leder oundvikligen till en destruktiv offermentalitet där det alltid finns anledningar till varför man inte nått dit man velat i livet. Dessutom, att anklaga en specifik etnisk grupp för ett kollektivt brott oavsett om enskilda personer är skyldiga eller ej är rentav rasistiskt och har historiskt visat sig vara mycket farligt.

Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. När rasismen visar sitt fula tryne måste vi våga stå emot. Samtidigt måste vi stävja offermentaliteten och inte slentrianmässigt skylla alla problem på just rasism.

Till skillnad från BLM vill vi se det samhälle Martin Luther King eftersträvade, ett samhälle där ingen döms utifrån sin hudfärg utan efter sin karaktär.

Marcus Stoltz

ordförande, KDU Jönköpings län

Anton Vahlström

styrelseledamot, KDU Jönköping

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy