Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Debatt
Debatt: Vi tar ansvar för vården med patientens bästa i fokus

Vi som leder Region Jönköpings län gör vårt yttersta för att hitta bästa möjliga lösningar. Exempelvis finns en extra lönesatsning på 50 miljoner kronor riktad till grupper som arbetar närmast patienterna, skriver regiondirektör Jane Ydman och hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi som leder Region Jönköpings län gör vårt yttersta för att hitta bästa möjliga lösningar", skriver regiondirektör Jane Ydman och häls- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig i ett debattinlägg.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Med anledning av den kritik som i Jönköpings-Posten riktats mot Region Jönköpings läns hantering och agerande under pandemin, vill vi ge vår bild.

Det går givetvis att ifrågasätta ifall vi har agerat på bästa sätt. Är ersättningarna de rätta? Är underlagen de bästa när vi planerar? Ska vi använda helikoptertransporter? Redovisar vi korrekta uppgifter?

Region Jönköpings län ansvarar för att erbjuda hälso- och sjukvård till alla som bor i vårt län. Det är ett stort och oerhört viktigt uppdrag som vi tar på största allvar.

I en tid när Jönköpings län, Sverige och hela världen befinner sig i den extra ordinära situation som en pandemi innebär, kräver det extraordinära insatser.

Vi har till idag vårdat 600 patienter för covid-19, en helt ny patientgrupp, där de allra flesta har varit svårt sjuka samtidigt som alla andra vårdbehov finns kvar.

Annons

Annons

Hela vår organisation är involverad och har snabbt ställt om för att möta nya behov, allt från folkhälsoarbete, primärvård, sjukhusvård, inköpsavdelning för att säkra skyddsutrustning, läkemedel och materiel, kommunikation för att ge såväl medarbetare invånare och medier tillgång till information, IT, lokalvård och många, många fler.

Samtidigt som ett stort antal svårt sjuka patienter behöver livsuppehållande vård, behöver medarbetarna sin återhämtning.

Osäkerheten kring prognoserna för hur många invånare som behöver vård under sommarmånaderna har inneburit att många medarbetare fått besked om sin fastställda semester väldigt sent. Vi är alla överens om att det är olyckligt.

Region Jönköpings län har i år gjort en extra lönesatsning på 50 miljoner kronor riktad till grupper som arbetar närmast patienterna och med de fackliga organisationerna sedan tidigare kommit överens om kollektivavtal för anställningsvillkor och arbetsmiljö med bland annat bra ersättning för övertidsarbete, OB-tillägg och arbetstidsförkortningar. Detta gäller varje dag – inte bara under särskilt svåra tider.

Utöver det ger vi med anledning av coronapandemin särskilt riktade ersättningar till dem som arbetar närmast de svårt sjuka patienterna och med uppgifter som är av en annan art än normalt.

I de undantagsfall medarbetare tvingas avbryta redan påbörjad semester eller får semester återkallad kompenseras det med 30 000 kronor per vecka och fem extra semesterdagar. Men ekonomiska ersättningar kan aldrig kompensera behovet av återhämtning.

Annons

Sveriges 21 regioner har en nationell samordning under coronapandemin. När det gäller tillgång och beläggning av vårdplatser görs avstämningar varje vecka.

Annons

Om en region har ett större inflöde av patienter än tillgängliga platser inom intensivvård (IVA) kan patienter förflyttas mellan regionerna.

Utifrån hemställan från Socialstyrelsen tillhandahåller Försvarsmakten som nationell resurs transport via flyg av svårt sjuka patienter med covid-19 mellan län inom Sverige.

Vår ambition är naturligtvis att inte förflytta svårt sjuka patienter, men samarbetet mellan regionerna i denna krishantering är mycket värdefullt och en styrka för att klara av situationen gemensamt.

Vi har både tagit emot patienter och skickat patienter till andra regioner eftersom belastningen har nått sin kulmen vid olika tidpunkter.

Bedömningen om en patient är lämplig att förflyttas görs av behandlande läkare och vi är helt trygga med att bedömning av eventuell förflyttning sker med patientsäkerheten i fokus.

Nu planerar vi för höstens arbete. Det finns inga säkra prognoser om det kommer en andra våg eller inte. Vi försäkrar oss om att ha förmåga att ta hand om dig som behöver oss. Samtidigt förbereder vi oss för att återuppta den övriga vård och de operationer som under våren satts på paus.

Vi som har uppdraget att leda och styra Region Jönköpings län gör vårt yttersta för att hitta bästa möjliga lösningar så att vi klarar arbetet på ett hållbart sätt, inte bara nu för stunden utan även långsiktigt, för invånarna i Jönköpings län och alltid utifrån den enskilda patientens behov.

Annons

Vi är ödmjuka inför vilka utmaningar det innebär och inför det faktum att ingen har svaret på hur det hela utvecklas. Vi måste hela tiden anpassa våra insatser och agera snabbt utifrån nya lägen i coronavirusets framfart.

Det har gjorts ett fantastiskt arbete under våren av alla våra medarbetare och i alla länets kommuner. En viktig del av arbetet har alla vi invånare gjort som följer rekommendationerna, håller avstånd och stannar hemma om vi är det minsta sjuka.

Tillsammans har vi lyckats begränsa smittspridningen och få ner siffran för antal länsbor som behöver sjukhusvård som nu är på den lägsta nivån på mer än tre månader. Bara tillsammans kan vi lyckas med en bra höst!

Jane Ydman

Regiondirektör, Region Jönköpings län

Mats Bojestig

Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Jönköpings län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy