Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: Ökade sjuktal i Jönköping kräver reformerad sjukförsäkring

Sjuktalen går upp i Jönköpings län. Då är det viktigt med en sjukförsäkring som ger de försäkrade inkomsttrygghet och som främjar rehabilitering och återgång i arbete, skriver Therese Svanström, ordförande TCO.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När fler sjukskrivs behövs rätt åtgärder för att de ska kunna återgå till arbete, skriver Therese Svanström. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT.

Annons

Försäkringskassans senaste siffror över sjuktalen visar på en uppgång av pågående sjukfall i Jönköpings län med cirka sju procent, jämfört med under samma tid 2019.

Förmodligen kan vi koppla detta till den pågående coronapandemin, vilket gör det extra viktigt att sätta in rätt åtgärder för att sjukskrivna ska kunna återgå till arbete.

TCO har länge efterlyst ett rejält omtag och en tydligare sjukförsäkring. Fokus bör ligga på rehabilitering och att ta tillvara på kompetens och erfarenhet snarare än att snabbt pressa sjukskrivna ut i arbetslöshet eller till arbeten där den enskildes utbildning och kunskap inte togs tillvara. Det skulle såväl samhället som den enskilde tjäna på.

Därför måste arbetet med förslagen i betänkandet En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering (SOU 2020:6) (från den statliga utredningen En trygg sjukförsäkring med människan i centrum) inte stanna av, utan politikerna måste fortsätta arbetet med att se till att förslagen blir verklighet.

Annons

Annons

Utredningen föreslår bland annat att i bedömningen av arbetsförmåga mot normalt förekommande arbete, måste Försäkringskassan enligt lag ange inom vilket yrkesområde med normalt förekommande arbeten den försäkrade bedöms ha arbetsförmåga för.

En sådan ordning har starkt efterfrågats av oss men också av LO och Saco. Erfarenheten från såväl TCO-förbunden som de andra centralorganisationernas förbund är att Försäkringskassan i många fall vid avslag på sjukpenning i generella termer hänvisar till fiktiva arbeten som inte finns på arbetsmarknaden – exempelvis arbete som är ”hemarbete”.

Utredningen föreslår även att äldres arbetsförmåga endast prövas mot arbete hos arbetsgivaren, och att de som deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering med rehabiliteringsersättning inte ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

Särskilt det senare förslaget innebär att fler kan fullfölja rehabilitering och återgå till sitt arbete. Men också, som utredningen understryker, att Försäkringskassan i större utsträckning kan bevilja rehabiliteringspenning och initiera tidiga rehabiliteringsinsatser.

Sannolikt kommer politiken även framöver att ha ett stort fokus på olika åtgärder kopplade till coronapandemin. Det får inte leda till att utredningens förslag hamnar i bakvattnet.

Annons

Behovet av en sjukförsäkring där rehabilitering står i centrum är en nödvändighet. Annars riskerar vi att hamna i ett läge där ökningen av korta sjukfall kan bli till en ökning av långtidssjukskrivningarna.

Detta är viktigt för alla sjukskrivna i Jönköpings län, samt i övriga landet. Efter sommarledigheten har riksdagspartierna ett utmärkt tillfälle att ta sig an den uppgiften och se till vi får en bättre sjukförsäkring.

Therese Svanström

ordförande, TCO

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy