Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen beredd införa förarbevis för vattenskoter: ”Angeläget att vi får en tydligare reglering av vattenskotrar”

Regeringen är beredd införa förarbevis för att köra vattenskoter. Men infrastrukturminister Tomas Eneroth vill inte lova när en sådan förändring kan ske.

– Så snart som möjligt, säger han till TT.

Text: 

Polis, kustbevakning och lokalföreningar har i flera året lyft problemet med vårdslösa vattenskoterförare. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är beredd att gå vidare med lagstiftning om förarbevis för vattenskotrar. Foto: Nils Petter Nilsson/Maja Suslin/TT

Annons

Polis, kustbevakning och lokalföreningar har i flera året lyft problemet med vårdslösa vattenskoterförare. Sjöpolisen i Stockholm ställer sig frågan varför ingen lagstiftning kommit på plats än.

– Att politikerna inte gjort något än tycker jag är jättemärkligt, det här är ett återkommande problem som har pågått i närmare tio år, säger Johan Skogfeldt, gruppchef på sjöpolisen, till TT.

Annons

Nu säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att han är beredd att driva frågan – fyra år efter att en utredning tagit ställning till frågan. Han bedömer också att det finns stöd i riksdagen för nya regler.

Annons

Eneroths tolkning av den tidigare utredningen är att remissinstanserna hade stora invändningar om att förarbevis även skulle behöva införas för fritidsbåtar.

– Men jag öppnar nu för att gå snabbare fram och införa förarbevis enbart för vattenskotrar eftersom vi ser en ökning av antalet fordon, säger Tomas Eneroth.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är beredd att gå vidare med lagstiftning om förarbevis för vattenskotrar. Arkivbild. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Han lyfter också fram att regeringen förra året införde en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter. Men i Transportstyrelsens statistik om olyckor verkar barn inte vara den främsta riskgruppen, istället är de flesta som råkat illa ut män i 40-årsåldern.

– Åldersgränsen var en viktig signal när den infördes för att tala om att inte barn ska kunna framföra motorstarka fordon vilket det handlar om, men det är också viktigt att jobba vidare med förarbevis, säger Eneroth.

TT: Du sa redan förra året att du var beredd att införa förarbevis. När kan man förvänta sig lagstiftning?

– Så snart som möjligt, vi bereder förslag och bereder frågan om att kunna införa förarbevis.

TT: Kommer lagstiftning i år?

Annons

– Så snart som möjligt är min utgångspunkt. Jag tycker det är väldigt angeläget att vi får en tydligare reglering av vattenskotrar, svarar Eneroth.

Annons

Lucas Brischetto/TT

Polis, kustbevakning och lokalföreningar har i flera året lyft problemet med vårdslösa vattenskoterförare. Sjöpolisen i Stockholm ställer sig frågan varför ingen lagstiftning kommit på plats än. Bilden är en arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan