Annons

Annons

Annons

ledare liberalJönköpings län

Ledare: Det finns ingen quick fix mot gängkriminalitet

Operation Rimfrost är slut. Den främsta lärdomen bör bli att det inte finns någon snabbverkande medicin mot gängkriminalitet.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Polisinsats i Värnamo efter en av den senaste tidens skjutningar.

Bild: Stefan Fels

Annons

Operation Rimfrost avslutades utan fanfarer. Utan tydliga krav på att insatsen måste fortsätta inom ramen för den ordinarie verksamheten, vilket annars brukar vara standard vid projektavslut.

Si och så många vapen har beslagtagits, si och så mycket sprängmedel, och så vidare. Även om det förstås är bra att vapen försvinner från gatorna går betydelsen av siffrorna inte att värdera eller tydligt koppla till Rimfrost.

En sak är dock säker. Antalet skjutningar och sprängningar ligger kvar på samma höga nivåer. Operationens uttalade mål var att hejda den utvecklingen. När en målsättning inte uppfylls brukar man kalla det för att något har misslyckats. Så långt ville dock vare sig inrikesminister Mikael Damberg (S) eller ens Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell gå.

Annons

En så tydlig målavvikelse måste dock kallas för ett misslyckande. Vilket inte är samma sak som att säga att poliserna som har jobbat inom ramen för Rimfrost inte skulle ha gjort ett gott jobb.

Annons

Polisen framhåller att insatsen har gett tydliga resultat i Malmö och Uppsala, dit mycket kraft har riktats. Polisen i Jönköping har sagt att det har blivit lugnare på Öxnehaga.

Det hade förstås varit oerhört konstigt om inte fler poliser hade åstadkommit mer. Men de poliser som har förstärkt i fokusområdena har hämtats någon annan stans ifrån.

I Värnamo har polisen tre skjutningar på öppen gata under kort tid att utreda. Det är en tydlig upptrappning efter ett relativt lugnt år som följt på den intensiva gängkonflikten under 2018.

På Råslätt i Jönköping mördades en man på en lekplats den 14 maj. Dådet har enligt polisen kopplingar till den kriminella miljön.

Natten till torsdagen drabbades en bostad i centrala Ljungby av skottlossning. Det är okänt om skotten har någon koppling till livsstilskriminalitet, men ortsborna minns förstås att Bandidos MC har funnits inpå knuten och att kommunen har köpt upp en fastighet för att hålla gänget borta.

Att förklara den framryckande gängkriminaliteten som en särskild händelse är ett märkligt drag, misstänkt likt en charad. Gängkriminalitet är ingen händelse utan ett tillstånd, som blir allt mer vardagligt på allt fler håll i landet.

SVT:s Agenda visade ett reportage om Rimfrost den 31 maj. En av de medverkande poliserna sa att det får betraktas som positivt om gängkriminaliteten bara har ökat lite om tio år. Det understryker att vi har att göra med en samhällsutmaning som inte kommer att motas i grind med ett tillfälligt projekt med ett namn som för tankarna till agentfilmer.

Annons

Annons

Om Rimfrost har lärt polisen något som kan kanaliseras i den ordinarie verksamheten är det positivt. För det kommer att behövas strategier i alla lokalpolisområden. Fotarbetet måste göras av poliser med god lokalkännedom, år ut och år in.

Från politiskt håll måste inte bara polisen utan hela rättskedjan – Åklagarmyndigheten, domstolarna, Kriminalvården – rustas. Samverkan mellan polis och socialtjänst måste stärkas. Det måste inte bara bli svårare för unga i utanförskapsområden att lyckas som kriminella utan också lättare att lyckas i skolan.

Rättsväsendets verktygslåda måste kontinuerligt uppdateras för att möta en brottslighet som utvecklar sig utan att utreda först. Till exempel är det välkommet att anonyma kontantkort väntas förbjudas från 2022.

Rimfrost är slut. Eftersom gängkriminalitet inte är en händelse fanns ingen quick fix. Den kan bara motas med uthålligt traditionellt polisarbete och benäget bistånd från resten av samhället.

Ledarredaktionen

ledare@hallmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan