Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås centrum

Kommunens uppmaning till föräldrarna efter ökad skadegörelse och trafikbrott

Under våren har skadegörelsen vid förskolor och skolor ökat och polisen ser även ett ökat problem med ungdomar som bryter mot trafikregler. Nu uppmanar kommunen föräldrar att ta sitt ansvar så att utvecklingen kan brytas.

Vädjan kommer från Tranås kommuns samverkansgrupp som består av polis, räddningstjänst, socialtjänst, skola samt kultur och fritid. De vill att ett föräldraansvar ska tas för att råda bot på den ökade skadegörelsen och problemen bland motorburna ungdomar.

Förutom nedskräpning i anslutning till skolor har även skadegörelse i form av förstörelse förekommit. Flera gånger har det eldats i anslutning till byggnader, men spridning har kunnat undvikas tack vare förbipasserande som larmat räddningstjänsten.

Annons

Annons

Vad gäller motorbiten har polisen uppmärksammat samlingsplatser, bland annat på parkeringen vid Coop och vid Junkaremålsskolan.

Många mopeder, mopedbilar och epa-traktorer är trimmade och dessutom befinner sig för många personer i fordonen. Dels bryter detta mot lagar och trafikregler, men det innebär också en risk för ungdomarna själva samt allmänheten.

Beslagtagit flera

I ett pressmeddelande berättar områdespolisen Göran Nord att polisen de senaste sex veckorna beslagtagit flera trimmade A-traktorer och mopeder där föraren är brottsmisstänkt.

– Vid något av dessa fall är även förälder misstänkt för brott då de känt till att fordonet varit trimmat, säger han.

Tranås kommun lyfter även fram den attitydförändring som märks bland ungdomar när det gäller respekt för lagar, regler och tillsägelser från vuxna. Kommunen känner en oro kring utvecklingen.

– Konsekvenserna kan bli förödande om något går fel och det är en stor risk att det händer något allvarligt. Vi vuxna behöver alla ta vårt ansvar och hjälpas åt, säger familjepedagogen Johan Gustavsson och framhåller vikten av föräldraansvaret.

Tips till föräldrarna

Han ger även flera tips till föräldrarna:

• Prata med ungdomarna om vad de gör på kvällarna

• Ha kontakt under kvällen

• Bestäm tider när de ska vara hemma

• Våga sätta gränser och ställa krav (men samtidigt bygga relationen till sin ungdom)

– De behöver sina föräldrar för vägledning mer än någonsin, säger Johan Gustavsson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan