Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Äldre som utsätts för brott måste prioriteras

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att bedragare cyniskt utnyttjar coronakrisen för att lura äldre är vedervärdigt. Riksdagen har nyligen, på förslag från Kristdemokraterna, beslutat att brott riktade mot äldre ska prioriteras. Det är en angelägen fråga för oss. Många äldre känner i dessa tider stor oro för coronaviruset. Det är djupt ovärdigt att de också ska behöva oroa sig för att riskera att utsättas för brott där bedragare utnyttjar krisen.

Exempelvis blev en kvinna i 80-årsåldern uppringd av en person som utgav sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten. Förövaren sa att kvinnan misstänktes ha blivit smittad av covid-19. Genom att logga in med sitt bank-id skulle kvinnan få ett coronatest, sa bedragaren. Istället blev hon lurad på 100 000 kronor.

Annons

Bedragare har knackat på och erbjudit sig att hjälpa till och handla åt äldre för att få tag i deras kort och koder. SMS har skickats runt där man påstått att man gör en insamling för coronaforskning på Karolinska institutet. Det här är en avskyvärd brottslighet som hela rättsväsendet måste se särskilt allvarligt på.

Annons

Här är några av Kristdemokraternas förslag på åtgärder:

• Fler poliser. Det absolut viktigaste för att bekämpa brottslighet är fler poliser. Det finns inga genvägar. Regeringen ligger långt efter i planerna på 10 000 fler poliser. Det behövs stora resurstillskott, inte minst på lönesidan. Regeringen säger nej till KD:s förslag om en riktad satsning på högre polislöner.

• Prioritera! Bedrägerierna har mer än fördubblats de senaste åren, men ändå är det bara fem procent som klaras upp. Bedrägerier måste prioriteras.

• Gör det svårare att skaffa falsk identitet. I Sverige finns idag alldeles för många godkända ID-handlingar och så kallade samordningsnummer (personnummer för icke-svenska medborgare) på vift. Detta gör det enklare för bedragare att härja i samhället utan att upptäckas.

• Automatisk utbetalning av skadestånd. Den som blir utsatt för ett bedrägeri ska inte själv behöva begära in skadeståndet från gärningsmannen. Så är det idag. KD vill att skadeståndet betalas ut automatiskt av staten, som sedan kräver in det från gärningsmannen.

• Utbildning för äldre. Många är ovana vid att det hela tiden kommer ny teknik och appar. Det utnyttjar bedragare. Vi behöver hjälpa våra äldre att undvika de kriminellas trick. Utbildningar bör både ske i regi av kommunen, polisen och ideella organisationer. Polisen har tagit fram utbildningspaketet ”Försök inte lura mig” i samarbete med PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren. Det behöver spridas. Det sker redan insatser på flera platser, men vi behöver göra mer.

Annons

Coronapandemin har redan drabbat äldre medborgare på ett obarmhärtigt vis. Sjukdomen slår hårt och oron ännu bredare. Den fysiska distanseringen för att hindra smittan riskerar också att förstärka ensamheten, som i sig innebär risker. Till denna rad av negativa konsekvenser ska inte cynisk brottslighet kunna läggas till. Därför behöver brott mot äldre prioriteras.

Andreas Carlson (KD)

riksdagsledamot, Jönköpings län

vice ordförande, justitieutskottet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy