Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nattligt våld efter fredliga protester i USA

Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC.

Annons

För sjätte dagen i rad har stora skaror människor protesterat mot rasism och polisvåld runt om i USA. Nattliga utegångsförbud har utlysts i flera större städer och nationalgardet har satts in i 15 delstater.

I Minneapolis fick demonstranter fly undan en framrusande tankbil.

På många håll hölls till stora delar fredliga demonstrationer under söndagen. Flera tusen människor slöt upp till en protest vid delstatsparlamentet i Minneapolis tvillingstad Saint Paul.

– Vi har svarta söner, svarta bröder, svarta vänner. Vi vill inte att de ska dö. Vi är trötta på att det här händer, den här generationen accepterar inte det. Vi har tröttnat på förtryck, säger den 31-åriga demonstranten Muna Abdi.

Utegångsförbud

Hundratals poliser hade tillsammans med nationalgardet satts in inför demonstrationen, som avlöpte fredligt och välorganiserat.

Men när demonstranterna tågade vidare längs en motorvägsbro uppstod vid ett tillfälle utbredd panik. Deltagare fick springa undan en tankbil som plötsligt kom körande i hög fart mot folkmassan. När fordonet saktade ner drog demonstranter ut föraren som fick föras till sjukhus innan han senare greps av polis.

Annons

Annons

Hittills finns inga uppgifter om att någon protestdeltagare skadats, samtliga tycks ha hunnit undan det framrusande fordonet.

Det är oklart om föraren kände till att det befann sig människor på vägen, som enligt amerikanska medier just stängts av.

Vreden över den svarte obeväpnade George Floyds död för en vecka sedan i Minneapolis, då en polis med sitt knä tryckte ned honom tills han slutade andas, har lett till både stora fredliga demonstrationer och förstörelse och kraveller. Aktivister och lokala ledare har vädjat till demonstranter att inte låta ilskan mynna ut i upplopp och plundring.

Nya oroligheter

I ett försök att undvika nya nattliga kravaller har utegångsförbud utlysts i Washington DC och flera andra större städer i USA, som Los Angeles, Houston och Minneapolis. Det är de mest omfattande sådana åtgärderna sedan tiden efter mordet på Martin Luther King 1968, då USA också präglades av antikrigsdemonstrationer och en pågående valrörelse.

Nationalgardet har samtidigt satts in i totalt 15 delstater, inklusive i Washington DC.

Trots det uppstod nya konfrontationer mellan demonstranter och ordningsmakten, och nya plundringar på flera håll, när mörkret föll.

Under söndagseftermiddagen och -kvällen lokal tid sköt polisen tårgas, gummiklädda kulor och rökbomber för att skingra demonstranter i bland annat Los Angeles, Boston och Washington DC.

Trump skyller på medier

I en park i närheten av Vita huset tände en grupp demonstranter flera eldar. Polisen försökte skingra dem med tårgas, enligt AFP:s reporter på plats, men våldsamheterna flammade upp flera gånger under kvällen.

Annons

I samband med en tidigare protest, i fredags, flyttades president Donald Trump tillfälligt till ett skyddsrum under jord, rapporterar The New York Times.

Annons

Trump skyller mycket av våldsamheterna på vänsterextremister inom rörelsen Antifa, och skriver på Twitter att rörelsen ska terrorklassas. Trump skyller även upploppen på medierna, som han menar uppmuntrar till protesterna, samt lokala demokratiska guvernörer, som han anser inte har gjort tillräckligt för att stoppa kravallerna.

"Var är gripanden och de långa fängelsestraffen", skriver presidenten på Twitter.

Mångfald bland deltagare

Hans förmodade motståndare i höstens presidentval, demokraten Joe Biden, väljer en annan ton mot demonstranterna. Under söndagen synade han skadorna efter lördagens kravaller i Wilmington i sin hemstat Delaware, och passade på att skicka ett budskap till de som protesterar.

"Att protestera mot polisbrutalitet är nödvändigt, men det är inte försvarbart att bränna och förstöra", säger han i ett uttalande.

Borgmästaren i Atlanta, Keisha Lance Bottoms, kritiserar Trumps upprepade rop på hårda tag mot demonstranter.

– Vi har passerat en vändpunkt i det här landet, och hans retorik häller bensin på elden.

Många av demonstrationerna präglades av en mångfald bland deltagarna. Så var bland annat fallet vid en manifestation i Culver City i Kalifornien.

– Det betyder mycket att se att inte bara svarta går med i demonstrationen, säger en ung svart kvinna vid namn Candace Collins.

Under söndagen hölls även manifestationer i solidaritet med USA:s svarta befolkning på flera andra håll i världen, däribland i Montréal, London och Berlin.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy