Annons

Annons

Annons

Annons

Höglandssjukhuset

Köpte tv-spel men fick surströmming

En person som köpt ett tv-spel på internet fick ett par surströmmingsburkar i paketet. Nu åtalas säljaren som är från Höglandet.

Annons

I stället för tv-spelet mannen betalat för låg två burkar surströmming i paketet. En annan person blev avlurad drygt 100 000 kronor. Nu åtalas två Höglandsbor i 30-årsåldern misstänkta för flera bedrägerier.

Åtalet omfattar sju bedrägerier. De flesta följer ett liknande mönster: Annonser har lagts ut på köp- och säljsidor på internet där säljarna gett sken av att ha främst mobiltelefoner till salu. Två annonser har gällt en soffa respektive en husvagn.

Köpare har förskottsbetalat hela eller delar av köpesumman, men sedan aldrig sett röken av de köpta varorna.

Annons

Oftast fick köparna inget alls, men i några av fallen har helt andra varor levererats i stället.

Annons

Dels fick köparen som betalat 2 200 kronor för ett tv-spel i stället två burkar surströmming i leveransen. Dels fick en köpare, som betalat 3 200 kronor för en Iphone, en helt annan och gammal värdelös mobiltelefon levererad.

Ingen husvagn fanns

Personen som ville köpa husvagnen betalade 2 000 kronor i handpenning för något som inte fanns.

Utifrån vad som står i åtalet tycks husvagnsspekulanten ha kört en ganska lång sträcka i hopp om att hämta husvagnen. Utöver att han nu vill få tillbaka sin handpenning kräver mannen därför även 670 kronor i milersättning för resan han lurades till.

Åtalas ihop

De åtalade, en kvinna och en man, har enligt åklagaren utfört bedrägerierna tillsammans.

Alternativt är kvinnan, enligt åklagaren, skyldig till flera fall av penningtvättsbrott genom att hon tillåtit att hennes konto använts för insättningar och för att ta emot betalningar vid internetköpen. Mannen har sedan kunnat förfoga över pengarna.

De sju bedrägerier ska ha skett i Nässjö kommun och Eksjö kommun. Merparten av anmälningarna mot de två kom in under sommaren och hösten 2018 men så dök ännu en anmälan upp mot mannen i januari 2020.

Stor summa försvann

Sex av de sju bedrägerier som åtalet gäller rör belopp på några tusenlappar.

En åtalspunkt sticker dock ut rejält från de övriga genom både tillvägagångssättet och storleken på beloppet.

De nu åtalade har enligt åklagaren i samförstånd lurat en man så att de fått kontroll över hans bankkonto via bank-id. Därefter ska drygt 80 000 kronor ha förts över från offrets bankkonto till kvinnans konto.

Annons

Annons

Dessutom uppges de ha lurat samma person att teckna två dyra mobiltelefonabonnemang som han inte fått glädje av själv. Tvärtom fick han skulder på 22 000 kronor för abonnemangen. Mannen vill ha tillbaka pengarna han lurats på och begär skadestånd med 102 000 kronor.

Åklagaren menar att båda de åtalade begick brotten med uppsåt.

Såväl kvinnan som mannen har hittills förnekat brott på samtliga sju punkter.

Till toppen av sidan