Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Evelina bytte polisuniformen mot bagarförklädet

Evelina Borneling var polis men drömde om att starta ett hantverksbageri och kafé. Och så fick det bli. Sedan några år driver hon Evelinas kök i Forserum.

Annons

Doften av nybakat bröd sprider sig förföriskt från det gula huset intill järnvägen i Forserum. Det är fredag och Evelinas kök har slagit upp dörren för alla som vill ha nybakat till helgen.

Stamkunderna är många i Evelinas kök men även nya kunder hittar till Evelina Borneling i Forserum för att köpa bröd, bullar och kakor.

På onsdagarna börjar Evelina Borneling förbereda alla degar till veckans bak. Bageriet må vara litet men där finns stenugn och allt annat som behövs.

Evelina Borneling bakar flera sorters surdegsbröd men även andra slags frallor och bröd. Flera sorter återkommer varje vecka men hon prövar gärna något nytt dessutom.

I kyldisken finns ett varierat utbud av brownies, biskvier, chokladbollar, cookies och andra småbörd. Olika sorter dyker upp efter säsong.

Annons

Annons

För drygt fyra år sedan bytte Evelina Borneling polisyrket mot något helt annorlunda. Hon var bara tvungen att förverkliga drömmen om att driva ett eget hantverksbageri och kafé, kände hon. Huset ett stenkast från gamla stationen fick bli platsen.

Att gå från brottsbekämpning till söta bakverk och långjästa limpor kan verka som ett väldigt tvärt kast. Men Evelina ser det inte så.

– Jag har alltid bakat mycket och lagat mycket mat. När jag fick fyra barn rätt tätt och var föräldraledig fick jag verkligen utlopp för allt det roliga och bakade massor.

– Sedan öppnade sig möjligheten med den här lokalen och det fick mig att våga kasta mig ut.

Evelina beskriver sig själv som envis och självlärd.

– Jag har testat mig fram för att hitta det som fungerar. Familj och vänner har fått vara testpiloter. Sedan har det nog hjälpt att jag är bra på logistik och planering också.

Allt från grunden

– Jag gör allt från grunden, allt utom marsipan. Och jag använder riktiga råvaror, inga pulvermixer eller så. Jag lägger mycket tid på det. Sedan när jag bakar ut får det gärna gå snabbt, det får se lite olika ut. Jag är ingen konditor på det viset att allt måste vara exakt lika, utan jag är jag och gör det på mitt sätt.

Känslan för bra råvaror och viljan att göra allt från grunden tänker Evelina har med hennes uppväxt i Ängelholm att göra. Där fanns så mycket närodlat och närproducerat.

Intensiva dagar

– Jag arbetar med bageriet enbart och har hittat en nivå som fungerar. Jag jobbar intensivt halva veckan, börjar förbereda alla degar på onsdagarna och har sedan öppet om fredagarna, från tidig morgon till kväll.

Annons

– Fredagarna är bästa dagen att ha öppet, det är då många känner att de vill unna sig färskt bröd till helgen. Jag har många stamkunder, jag skulle nog kunna göra i ordning ett 50-tal påsar i förväg varje gång till sådana som jag vet säkert kommer.

Annons

Inomhus har caféet 25 sittplatser som brukar vara välanvända, under normala omständigheter. Men den här våren är det take away-fika som gäller, med möjlighet att sitta i utemöblerna vid caféet för dem som vill.

Efter säsong

Utifrån sitt grundsortiment bestående av långjästa surdegsbröd, frallor, bullar, kakor och tårtor brukar Evelina variera sig både efter säsong och lusten att testa nytt. Med tiden har hon också lärt sig vad kunderna tycker om.

– Fast vissa sorter tröttnar man aldrig på, varken jag eller kunderna, säger hon.

I kyldisken finns också flera sorters lunchmackor varje öppetdag. Kunderna har lärt sig att kolla hennes Instagramkonto för att se vad hon har bakat och hittat på just den aktuella veckan.

Fram mot slutet av fredagarna brukar hon sedan göra en Instagramupdatering om vad som finns kvar på hyllorna.

– Jag säljer alltid slut på det jag bakat, det är väldigt ovanligt att något blir kvar, säger hon.

Rätt val

Vid sidan av ordinarie öppettider tar Evelina också emot beställningar på bakverk och erbjuder catering.

– Även om det blivit lite annorlunda i år brukar det normalt bli en hel del levererat till dop, student, födelsedagar och bröllop. Jag är flexibel och kan ordna det mesta.

Annons

Nu när Evelina kan se tillbaka på sina första år som egenföretagare känner hon fortfarande att vägvalet var rätt. Friheten att styra sig själv väger upp att det är slitigt emellanåt, tycker hon.

– Enda nackdelen jag kan komma på med att jobba med min dröm är att bakandet inte är samma stora passion på fritiden längre. Hemma är det sällan jag som bakar numera, utan det är barnen som bakar i stället!

Annons

Annons

Till toppen av sidan