Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Amerikansk fotboll

Trump: Militären kan sättas in i Minnesota

President Donald Trump utanför Vita huset på lördagen.

Annons

Minnesota mobiliserar delstatens hela nationalgarde för att stoppa kaoset i Minneapolis efter fyra dagar av förstörelse.

– Vi är under attack från hitresta uppviglare, säger Minnesotas guvernör Tim Walz.

USA:s president Donald Trump meddelar att militärpolis kan sättas in om Walz begär det.

– Vår militär står redo, tjänstvillig och skicklig, om de (Minnesota) någonsin vill begära vårt militärstöd. Vi kan ha styrkor på marken väldigt snabbt, säger Trump när han lämnar Vita huset för att resa till Florida för att bevittna uppskjutningen av Space X-raketen på lördagen rapporterar NBC News.

Pentagon har satt militärenheter i beredskap för att kunna kalla in dem med bara några timmars varsel om Minnesotas guvernör skulle begära hjälp, rapporterar Reuters. Minnesota har dock ännu inte begärt någon hjälp, skriver försvarshögkvarteret i ett uttalande.

Oroligheterna har utlösts av polisers ingripande som innebar den svarte mannen George Floyds död. Våldsamheter eskalerade natten till lördagen i Minneapolis trots utegångsförbud och oron spreds till ett 30-tal städer i USA.

Annons

Annons

Invånare säger att polisnärvaron knappt var märkbar förrän vid midnatt, lokal tid, i Minneapolis trots att utegångsförbudet gällde från klockan 18 enligt tidningen Star Tribune.

På en presskonferens på lördagen säger Walz, som är demokrat, och borgmästare Jacob Frey från samma parti, att man missbedömt omfattningen och framför allt intensiteten på upploppen. Men de två pekar ut inkommande demonstranter som bråkmakare, och att Minneapolis invånare i stort inte deltar i de våldsamma protesterna.

Försvårar förändring

Guvernören och borgmästaren påpekar flera gånger att oroligheterna försvårar möjligheterna att skipa rättvisa och förändring efter Floyds död. Hittills har en polis gripits och tre som deltog i ingripandet mot Floyd utreds för brott.

– Jag har därför beordrat att hela styrkan inom delstatens nationalgarde ska mobiliseras, säger Walz och lägger till att det aldrig tidigare hänt i delstatens historia. Walz säger också att han tackat nej till federal hjälp i samtal med president Donald Trump.

På frågan om hur stor insatsen är svarar delstatens ansvarige general Jon Jensen att nationalgardet i delstaten har 13 200 aktiva, men att inte samtliga är tränade för denna typ av insatser. För närvarande är omkring 2 000 nationalgardister utkommenderade.

Dödsoffer krävts

I fronten mellan våldsamma demonstranter och myndigheter försöker borgmästaren och guvernören att påminna om betydelsen att värna om den döde George Floyds minne och se till att samhället och polisens roll ändras i grunden, bort från våld och rasism.

Annons

Men de främst nattliga protesterna som sprids i USA har hittills krävt ytterligare minst två dödsoffer.

Annons

I bland annat Chicago och Memphis har stora demonstrationer anordnats. Även i Detroit har det varit protester och i samband med det sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News.

I Oakland gick minst 7 500 personer ut på gatorna för att demonstrera, och i samband med oroligheterna blev två federala väktare skjutna. En av dem dog, rapporterar CNN. Gripanden ska ha genomförts men polisen är i övrigt förtegen om händelsen.

TT

Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.

Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.

Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.

Annons

Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.

Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.

Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy