Annons

Annons

Annons

Annons

Höglandssjukhuset

Föraren dömd efter krocken med äldre paret

Bilföraren som körde på det äldre paret borde insett att hon inte kunde köra utan sikt, menar Eksjö tingsrätt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Annons

Föraren som körde på det äldre paret i centrala Eksjö i december döms för vårdslöshet i trafik. Även den som är oerfaren bakom ratten bör ha vett att stanna och skrapa framrutan när sikten är för dålig, menar tingsrätten.

Föraren hann bara köra 130 meter den där söndagsmorgonen i början av december. Sedan såg hon en svart jacka framför bilen och hur en äldre man först föll över motorhuven och därefter ner i gatan. Först när hon kom ut ur bilen såg hon att det låg två äldre personer på gatan, en kvinna och en man.

Under rättegången i Eksjö tingsrätt berättade föraren, som ännu var tonåring vid olyckstillfället, att hon haft sin hyrbil parkerad i stan under natten. När hon skulle köra iväg på morgonen var bilen nerfrusen och hon skrapade is från rutorna.

När hon kört bara en liten bit immade rutorna igen och hon hade väldigt dålig sikt. Därför körde hon sakta, bara 25 kilometer i timmen, förklarade hon för tingsrätten.

Annons

Annons

Samtidigt försökte hon få bort imman med hjälp av vindrutetorkare och spolarvätska, men resultatet blev bara ännu sämre och när hon samtidigt fick solen i ögonen såg hon nästan inget. Ändå slog inte tanken henne att hon borde stanna, sa hon.

Föraren förnekade brott och sa till sitt försvar att polisen som flyttade bilen efter olyckan minsann inte heller hade skrapat bilrutan utan bara kört iväg.

”Tittade noga”

Den 85-årige mannen berättade hur han tittat noga åt båda håll innan han och hustrun skulle korsa gatan. När de nästan hunnit fram till trottoaren på andra sidan hörde han ett motorljud och såg då en bil närma sig väldigt sakta. Därför tänkte han att bilen var på väg att stanna. I stället körde bilen på honom så att även hustrun drogs med i fallet.

”Hade bilen svängt ut bara någon decimeter hade vi klarat oss”, uppgav han under rättegången.

Han berättade också hur föraren stigit ur bilen och sagt förlåt och att hon inte sett dem för att hon hade imma eller is på rutan.

Låga böter

Tingsrätten konstaterar att för att döma någon för brottet vårdslöshet i trafik ska trafikanten ha tagit en medveten risk eller varit allvarligt oaktsam på annat vis.

I det här fallet finns fotobevis som visar att bilen blivit skrapad, men ganska slarvigt. Därför anser tingsrätten att föraren tog en medveten risk när hon började köra ändå. Att rutorna skulle imma igen när rutorna var isiga och kupén ouppvärmd borde hon ha kunnat förutse, tycker tingsrätten.

Annons

Även om kvinnan var en oerfaren bilförare tycker tingsrätten att hon borde förstått att det var nödvändigt att stanna och fixa sikten. I stället fortsatte kvinnan köra, trots att hon inte ens såg så mycket som de båda fotgängarna förrän det var för sent.

Tingsrätten anser därför att kvinnan varit allvarligt oaktsam och dömer henne till 30 dagsböter för vårdslöshet i trafik. Tingsrätten tar samtidigt hänsyn till hennes låga ålder genom att utdöma lägsta möjliga antal dagsböter.

Till toppen av sidan