Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tusentals i protester mot Pekingregimens plan

Annons

Tusentals Hongkongbor demonstrerade mot Pekings föreslagna säkerhetslag, som riskerar att inskränka friheten i regionen.

Polis avfyrade tårgas och pepparsprej mot demonstranterna. Fler än 100 personer greps.

Hongkong

Kravallpolis använder pepparsprej mot demonstranter i stadsdelen Causeway Bay i Hongkong.

Söndagens protester var de våldsammaste på flera månader. Allteftersom fler människor samlades blev läget mer spänt. Antalet demonstranter i staden steg under söndagen till tusentals.

Det avfyrades tårgas för att skingra demonstranterna. Senare användes även vattenkanoner och militärfordon.

En del demonstranter gick till motattack och kastade föremål och paraplyn, enligt polisen. Minst 120 personer greps.

Hongkongs verkställande råd fördömer protesterna och kallar dem för "extremt våldsamma och olagliga handlingar". Rådet anklagar även demonstranterna för att ha skadat minst fyra poliser.

Annons

Annons

"Väldigt frustrerade"

Mängden protesterande var liten jämfört med tidigare i Hongkong, där de politiska motsättningarna de senaste åren ibland lockat ut hundratusentals på gatorna. Söndagens samlingar var ändå de största på flera månader.

Demokratirörelsen kvästes i början av året sedan gripanden av demonstranter ökat. Och sedan kom coronapandemin som innebar att gatulivet skruvades ned till ett minimum.

Regimkritiker hävdar att det är just därför lagförslaget kommer nu, när många är så rädda för viruset att de kanske inte vågar protestera.

– Jag tror att Hongkongborna är väldigt frustrerade eftersom vi inte väntade oss att det skulle komma så snabbt och vara så hårt, säger 25-årige demonstranten Vincent om förslaget.

– Folk kan komma att kriminaliseras bara för att de säger eller publicerar något som går regeringen emot.

"Måste träda i kraft"

När Storbritannien överlämnade sin forna koloni Hongkong till Kina 1997 lovade Pekingregimen "ett land, två system", vilket grovhugget kan beskrivas som att staden ska få åtnjuta demokrati trots att Kina är en diktatur. Men säkerhetslagen är ett av många tecken på senare tid på att Peking tar lättare på det löftet.

Medan polisen drabbade samman med demonstranterna i Hongkong insisterade Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking att den föreslagna lagen måste träda i kraft "utan minsta lilla försening".

President Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien säger att lagen kan leda till amerikanska sanktioner mot Hongkong och Kina.

Annons

– Det verkar som att de med den här säkerhetslagen i praktiken kommer att ta över Hongkong, säger O'Brien om den kinesiska kommunistregimen i en intervju i NBC:s "Meet the press" på söndagen.

Annons

Tusentals protesterar mot förslaget om en ny säkerhetslag i Hongkong.

Journalister som bevakar demonstrationerna försöker ta skydd efter att polis avfyrat tårgas i stadsdelen Causeway Bay i Hongkong.

Demonstranter i centrala Hongkong på söndagen.

Kravallpolis vid söndagens demonstration i Causeway Bay.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy