Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Smålands karoliner ska livesända från hemlig ort på nationaldagen

Text

I år kommer Smålands karoliner att ha ett speciellt nationaldagsfirande. De kommer att samlas på en hemlig plats i Eksjö kommun för att fira dagen.

– Vi vill hitta på något eget för att sprida lite glädje, trots allt som händer nu, säger Joakim Freijd från Smålands karoliner.

Smålands karoliner kommer att anordna ett eget nationaldagsfirande den 6 juni. Det kommer att livesändas på deras Facebooksida. Bilden är en arkivbild från när Smålands karoliner firade 40 år.

Joakim Freijd, som ingår i Smålands karoliner, säger att många sitter hemma och väntar på att någonting ska hända. Planerade evenemang blir inte av på grund av coronaviruset och de rekommendationer som ska följas.

Annons

Annons

– Därför bestämde vi att vi skulle ha ett eget nationaldagsfirande som ska sändas live via vår Facebook-sida.

– Jag föreslog det för styrelsen och anade att de kanske inte skulle vilja det. Men vår ordförande Kaj Nordquist sa att hela styrelsen tyckte att det var en väldigt rolig idé, säger Joakim.

Skjuta kanonsalut

Mitt på dagen den 6 juni kommer firandet att dra igång. Programmet är däremot inte helt klart än, men det finns planer för att ha musikunderhållning och fältprästen kommer vara på plats.

– Vi har även ställt frågan till Smålands husarer, men jag inväntar svar från dem, säger Joakim.

Det kommer också att skjutas kanonsalut.

– Vi kommer att skjuta svensk lösen, vilket innebär att man skjuter två smällar.

På vilken plats firandet kommer att ske vill däremot inte Joakim Freijd avslöja.

– Vi håller det hemligt eftersom vi inte vill ha några besökare. Det jag kan säga är att det är på en vacker plats i Eksjö kommun.

Filmar med mobilen

Livesändningen beräknas hålla på i max en halvtimme. Sändningen kommer att göras via en mobiltelefon. Joakim Freijd berättar att han har köpt in en gimbal. Det är ett tillbehör som används för att göra filmning med mobilkamera mer stabil. Han har även en riktad mikrofon som ska bidra till att det blir bättre ljud.

– Jag tror att det kommer att bli hyfsat proffsigt filmat. Det blir mjuka rörelser och förhoppningsvis bra ljud, säger han.

Annons

Hur många deltagare det blir från Smålands karoliner är ännu inte klart, då anmälningstiden inte har gått ut. Joakim berättar att det i inbjudan står att om man tillhör någon riskgrupp ska man tänka efter en extra gång innan man anmäler sig.

Annons

– Samtidigt ska vi försöka hålla avstånd och de som vill använda munskydd eller handskar får givetvis göra det. Uppmaningen är att alla yngre kan ställa upp på något sätt, säger han.

Under nationaldagen kommer det att skjutas kanonsalut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan