Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Höglandssjukhusets covidavdelning stängs – patienter skickas till Jönköping

För två veckor sedan var det högt tryck på covidavdelningen på Höglandssjukhuset. Sedan dess har det successivt minskat enligt Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

Annons

Antalet patienter som har covid-19 i Jönköpings län har minskat. Därmed anpassas antalet vårdplatser. På Höglandssjukhuset i Eksjö försvinner covidavdelningen från och med onsdag.

Det är någon enstaka patient som vårdas för coronaviruset på Höglandssjukhuset. De kommer att vårdas färdig här och inte flyttas till Ryhov i nuläget.

– Patienter med misstanke om den här infektionen lägger vi in på Höglandssjukhuset. Ser vi att det blir ett positivt test som visar att patienten har infektionen flyttas hen då till Jönköping, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

Annons

Annons

Covidavdelningen har haft 18 platser. Avdelningen har minskat successivt till nio platser och nu avvecklas den helt.

– Vi har haft möjlighet till ännu fler platser, men vi har inte behövt det. För drygt två veckor sedan var det högt tryck och fullbelagt, men det har successivt minskat sedan dess, säger Bojestig.

När covidavdelningen avvecklas under onsdagen kommer personalen att återgå till sina normala arbetsplatser på Höglandssjukhuset.

Vad innebär det här för personalen på Ryhov?

– Man behöver fortfarande förstärkning av personal på infektionskliniken för att kunna ta emot fler patienter. Vi har nio platser i Värnamo också. Med hjälp platserna i Värnamo och Jönköping kan vi täcka upp för länsbehovet, säger Mats Bojestig.

Hur ser du på behovet av vårdplatser framöver?

– Vi tänker att patienterna från Höglandet får komma till infektionskliniken under sommaren. Hur det blir i höst och längre fram har vi beredskap för. Om infektionen skulle tillta igen får vi anpassa oss för det, säger Bojestig.

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

Annons

Annons

Till toppen av sidan