Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tegnell om intensivvårdsfall: Positiv trend

Från vänster: Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsorådet, Socialstyrelsen, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, och Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, under måndagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.

Annons

Trenden vad gäller antalet intensivvårdade på grund av covid-19 ser positiv ut, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nästa vecka väntas nya besked om eventuella lättnader vad gäller restriktionerna för 70-plussare.

Totalt 30 377 personer har nu bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. Antalet personer som får eller har fått intensivvård är uppe i 1 853, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Trenden är generellt positiv, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, som pekar på regional statistik över intensivvården.

Fortsatt hård belastning

– Tittar man på de ställen där man varit lite orolig och funderat om något kan vara på gång så blir man lite lugnare när man tittar på IVA-siffrorna, kommenterar Tegnell vid måndagens pressträff.

Annons

Annons

– I Skåne har man klarat sig väldigt bra, säger Tegnell.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger dock att sjukvården är fortsatt hårt belastad även om det finns ljusningar.

– Det vårdas 614 personer inom intensivvården med respirator, 371 är med covid-19, säger hon.

Studie om antikroppar

Vid pressträffen framgick också att en studie kring antikroppar kommer att redovisas före helgen. I studien mäts förekomsten av antikroppar hos ett slumpmässigt urval personer i hela landet, för att ta reda på hur stor andel av befolkningen som har haft smittan och därmed förhoppningsvis blivit immun.

I början av nästa vecka väntas nya besked när det gäller restriktioner för 70-plussare, säger Anders Tegnell. Folkhälsomyndigheten tittar på om det finns några rekommendationer som kan mjukas upp lite

– Vi jämför risker bland de insjuknade i Sverige för att se om personer som är just över 70 år har så pass högre risk att det verkligen är motiverat att ge dem lite mer inskränkande råd, säger Tegnell.

Däremot dröjer det ytterligare en tid innan rekommendationerna för strandliv och annat sommarrelaterat är redo att presenteras:

– Som vi sagt tidigare så kommer vi med en fylligare bedömning om några veckor, säger Tegnell.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy