Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Lind: Viktigt att fotbollen får besked

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Annons

Kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) förstår elitfotbollens behov av tydliga besked.

Men bollen ligger hos statsepidemiologen Anders Tegnell & Co – inte hos regeringen.

– Jag menar att det är viktigt att idrotten får besked så snabbt som möjligt så att man kan planera för hur man kan göra det här på ett säkert sätt, men hur måste Folkhälsomyndigheten bedöma, säger Lind.

Elitfotbollens omfattande regelverk för att kunna spela seriefotboll utan publik från mitten av juni fick i förra veckan nobben av Folkhälsomyndigheten.

Det väckte starka reaktioner från fotbollens företrädare.

TT: Tysklands två högsta divisioner startade i helgen och flera andra toppligor har fått grönt ljus. Varför kan man inte spela elitfotboll i Sverige?

– Först vill jag säga att idrotten och fotbollen betyder väldigt mycket för väldigt många i Sverige, både för folkrörelsen och för idrottsintresserade, men också för att det är en näring som omsätter väldigt mycket pengar. Jag förstår att idrotten och fotbollen behöver tydliga besked, och besked så snart som möjligt för när och hur en återstart ska kunna ske. Det är också viktigt och bra att det nu förs en dialog mellan både Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten och också med olika fotbollsaktörer för hur det här ska kunna göras på ett smittsäkert sätt, säger Amanda Lind, som har idrotten i sin ministerportfölj.

Annons

Annons

TT: Vad anser du krävs för att till exempel allsvenskan och damallsvenskan ska kunna starta igen?

– Det är ju något som Folkhälsomyndigheten behöver bedöma utifrån rådande smittskyddsläge. Jag vet att både fotbollsaktörerna och Riksidrottsförbundet har lagt fram olika typer av förslag på anpassningar, hur man kan spela utan publik och genomföra matcherna på ett smittsäkert sätt, och det är bra och viktigt att dialogen nu förs med Folkhälsomyndigheten.

Måste bedöma smittläget

Anders Tegnell säger att det i första hand inte är spelarna och matcherna som är problemet utan det som händer runt omkring matchen, som att folk samlas på sportbarer.

TT: Ska verkligen fotbollen "straffas" för att krogarna inte kan följa reglerna?

– Folkhälsomyndigheten måste bedöma smittläget och hur matcherna ska kunna ske på ett säkert sätt.

TT: Men varför hänvisningen till vad som händer ute på barer? Vad ska fotbollsförbundet kunna göra åt det?

– Jag tycker nu att det är viktigt med dialogen mellan Folkhälsomyndigheten och idrottsrörelsen och fotbollsaktörerna för att kunna se hur man ska kunna genomföra matcherna på ett så säkert sätt som möjligt, och också om det finns saker som idrotten kan göra för konsekvenserna av detta.

"Inga enkla lösningar"

TT: Fotbollens företrädare säger att man nu vill ha en dialog direkt med regeringen, allra helst statsminister Stefan Löfven. Har ni öppnat för ett sådant samtal?

– Jag har löpande kontakt med idrottsrörelsen och jag träffar gärna olika aktörer, men det finns inga enkla lösningar, och det är viktigt med en dialog mellan Folkhälsomyndigheten och idrottsrörelsen, så att man kan titta på möjliga anpassningar efter smittläget och så att man kan få tydliga besked.

Annons

Annons

TT: Flera elitklubbar är illa ute ekonomiskt och Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand utesluter inte konkurser om inte matcherna snart kommer i gång. Hur oroad är du för det?

– Ja, regeringen var ju tidigt ute med besked om den här halva miljarden till idrotten, för det är viktigt att vi har en idrottsrörelse även efter den här krisen. Och vi vet också att stora matcher och evenemang också finansierar bredd- och barn- och ungdomsidrotten, och tvärtom är bredden också viktig för elitverksamheten. Det är ju så att elitidrotten och elitfotbollen omsätter väldigt mycket pengar i Sverige, inte minst kopplat till tv-rättigheterna, så det är klart att det skulle innebära stora konsekvenser. Men med det sagt, smittläget och bekämpningen av corona är ju det absolut främsta i det här läget. Men kan man starta elitidrotten under smittsäkra former, så vore det självklart positivt, inte minst för idrotten själv.

Owe Nilsson/TT

Henrik Skiöld/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy