Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norge hjälper Sverige med bristläkemedel

I Sverige är det på grund av coronapandemin brist på narkosmedlet propofol.

Annons

I Sverige är det på grund av coronapandemin brist på narkosmedlet propofol, som är det mest använda sömnmedlet i intensivvården och vid operationer. Nu får Sverige hjälp av Norge som i veckan skickar en leverans av läkemedlet till broderlandet.

Bristen på propofol har bland annat lett till att sjukhus i Sverige tvingats använda alternativa preparat eller operera patienter med lokalbedövning eller ryggbedövning i stället för att söva dem.

I Norge däremot är medicinlagren välfyllda, enligt Nationellt centrum för läkemedelsberedskap som har ett centralt ansvar för de nationella beredskapslagren. I Sverige ligger ansvaret på regionerna – som inte uppfyllt kraven, enligt Socialstyrelsen.

Annons

Annons

– Vi har ingen bra beredskapslagring, vare sig vad det gäller läkemedel, skyddsmaterial eller några andra förbrukningsmaterial som man behöver i vården och det visar sig även här, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall till Dagens Nyheter.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser dock inte att Sverige har en sämre beredskap än många andra länder.

– Vi har nu kunnat få en leverans av Norge därför att de, just nu, inte har lika många personer som behöver intensivvård som Sverige har haft, säger hon till DN.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy