Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Sveriges orimliga flyttskatter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det måste bli lättare och mer lönsamt att byta bostad anser insändarskribenten. Genrebild.

Annons

Om man äger en villafastighet i Sverige och vill sälja fastigheten så kan det innebära problem till skillnad mot förhållandet i många andra EU-länder. Om man säljer sin villafastighet i Sverige så utgår en skatt på reavinsten på 22 procent även om man ägt fastigheten under mycket lång tid till skillnad mot Norge, Tyskland, Belgien, Danmark, Finland, Nederländerna och Kanada där skattesatsen då blir noll. Reavinstbeskattningen är en skatt på att flytta och flyttskatten låser in seniorer samtidigt som skatten stänger ut yngre personer eftersom fastighetsobjekten inte kommer ut på marknaden. Sex av tio seniorhushåll anser att de bor större än de egentligen behöver och att de höga flyttskatterna är ett hinder för att flytta. Således, många äldre hushåll bor större än de behöver samtidigt som många barnfamiljer upplever en ökad trångboddhet.

Annons

Annons

En förändring av nuvarande skattesystem bör syfta till följande:

Sunda, tydliga och långsiktiga regler där flyttskatter ges en utformning som i större utsträckning stimulerar – inte motverkar – till rörlighet på bostadsmarknaden.

Högre växel i byggandet så att fler får tillgång till en egen bostad. Ett ökat utbud gynnar också rörligheten och flyttkedjor frigör bostäder och ökar möjligheten för yngre att få tillgång till sin första bostad.

Skatter och avgifter bör anpassas så att de inte utgör hinder mot flytt. Det måste bli lättare och mer lönsamt att byta bostad. Detta omfattar en kraftig sänkning av kapitalvinstbeskattningen, från dagens 22 procent, vid försäljning av bostäder men också en översyn och eventuell utfasning av uppskovsreglerna. Därtill vore det önskvärt att stämpelskatterna vid förvärv av fast egendom, det vill säga lagfart och pantbrev, avskaffas och ersätts med en fast avgift. Många hushåll lånar i dag till lagfarten vilket i sin tur bidrar till att driva på hushållens skuldsättning.

Urban Persson, Nässjö

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy