Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Socialchefen bekräftar: Så många brukare är coronasmittade

Text

Nu berättar socialchefen Patrik Hedström hur många bekräftade coronasmittade brukare det finns inom vård och omsorg. Nulägesbilden är att tre är smittade, totalt har det varit fem smittade brukare.

– Vi rustar oss hela tiden för att fylla på med skyddsmaterial, om situationen ändras, säger han.

Patrik Hedström, socialchef, berättar att det sammanlagt varit fem bekräftade fall av coronaviruset bland brukare inom vård och omsorg.

Tidigare har Eksjö kommun valt att inte berätta om hur många bekräftade coronafall det finns inom de olika verksamheterna. Nu har man däremot ändrat sig till viss del. Det gäller smittade brukare inom vård och omsorg.

Annons

– Vi har tidigare valt att inte berätta om antalet smittade inom framför allt vård och omsorg för att värna om den enskildes integritet. Nu har regionen gått ut hur det ser ut med antal bekräftade fall i kommunen, säger Patrik Hedström, socialchef i Eksjö kommun.

Region Jönköpings läns siffror på bekräftade fall i Eksjö kommun till och med den 6 maj är 58 personer.

För tidningen berättar Patrik att nulägesbilden i Eksjö kommun är att det finns tre bekräftade fall där brukare har covid-19. De finns inom vård och omsorg. Totalt antal bekräftade fall i kommunen är fem brukare, varav två har avlidit.

Annons

– Vi kommer att rapportera om antalet bekräftade smittade av covid-19 inom vård och omsorg på vår hemsida varje torsdag. Vi kommer däremot inte att redovisa antalet fall av smittade bland anställda, barn eller elever.

Begränsa smittan

Personal som arbetar med brukare som misstänks vara smittade eller är bekräftat smittade ska använda skyddsutrustning. Om provtagning visar att det inte är coronaviruset ska inte skyddsutrustningen användas längre.

– Vi fyller hela tiden på med material till skyddsutrustning. Jag vill säga att man har gjort ett väldigt bra jobb i verksamheten på att kunna begränsa smittan.

– Vi har också ändrat lite i styrningen om hur man begränsar. Som personal arbetar man på ett ställe en dag. Är man symptomfri kan man gå till nästa arbetsplats dag två. Men uppvisar man symptom när man går hem får man stanna hemma utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Patrik Hedström.

Stabilt läge

Hur skulle du vilja beskriva läget just nu?

Annons

– Jag ser att läget är stabilt när det gäller de som har covid-19, de tre vi har i nuläget. Vi hanterar det med nuvarande personalresurs, säger Patrik.

Han säger att han känner att det finns en oro i verksamheten och att kommunikation är viktigt.

– Det är viktigt att personalen känner sig trygg, att vi informerar och gör riskbedömningar. Vårt uppdrag nu är att vi har skyddsmaterial om situationen förändras. Det arbetar vi oerhört intensivt med just nu.

Fotnot: Artikeln uppdaterades 14 maj. Totalt fanns det fem fall och inte sex som uppgiften från kommunen var från början.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan