Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minskat behov av intensivvård

Annons

Behovet av IVA (intensivvård) går ner och det är positivt, konstaterar Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

På tisdagen var 514 patienter intagna på olika intensivvårdsavdelningar på grund av covid-19.

– Krisen är absolut inte över. Pandemin fortgår fortfarande. 17 av landets 21 regioner befinner sig i förstärkningsläge och de övriga fyra i stabsläge, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på myndigheternas dagliga presskonferens.

Annons

Ökar i Skåne

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 2 854 personer har avlidit i sviterna av virussjukdomen covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 85 personer det senaste dygnet.

Annons

Totalt är 23 216 bekräftat smittade av coronaviruset.

– Det finns en eftersläpning när det gäller rapporteringen av antalet döda, men som det ser ut är det (antalet dödsfall) ingen uppgång i alla fall. Vi ser en ökning av antalet fall ute i landet, exempelvis Skåne, men det beror till stor del på provtagning bland personal, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Munskydd på?

På en fråga om viruset kan vara säsongsbundet, svarar han:

– Det är inte omöjligt, framför allt om smittspridningen avtar kraftigt när värmen och sommaren kommer. Då finns en risk att det kommer tillbaka till hösten. Men det är för tidigt att säga.

I en debattartikel uppmanar en grupp forskare allmänheten att använda munskydd.

– Vi har en grupp som tittar på kunskapsläget kring munskydd och vi kommer att komma med ett ställningstagande inom ett par dagar, säger Wallensten om eventuellt ändrade rekommendationer om munskydd.

LSS-boenden

Jenny Rehnman, avdelningschef på Socialstyrelsen, om möjlig smittspridning på landets LSS-boenden:

– Det finns inga signaler om att läget skulle vara allvarligt. Men vi ser utmaningar inom dessa boenden. Det är många aktörer kring människor med flerfunktionshinder. Därför kommer vi att gå ut med information. Vi får också signaler från personal i kommunerna om att det är svårt att verkställa exempelvis de basala hygienrutinerna.

Annons

Annons

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift i sista pratminuset.

Ytterligare döda i covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy