Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tegnell: Fortsatt avstanning i Europa

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons

Många länder i Europa rapporterar avtagande smittspridning, och i Sverige syns en sjunkande trend när det gäller antalet nyinläggningar på intensivvården. Men situationen är fortsatt tung för sjukvården.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 2 769 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 90 personer det senaste dygnet. Men siffrorna är fortfarande osäkra, eftersom det är en eftersläpning i rapporteringen efter helgen. Så de kommer sannolikt att visa sig vara högre när alla fall har rapporterats in.

Annons

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 22 721 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

Annons

Stannar av

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger vid presskonferensen att ganska många länder rapporterar en avstanning.

– Det är en fortsatt avstanning i Europa, som nu är nere på ungefär en tredjedel av antalet fall i världen, säger han.

Folkhälsomyndigheten ser en sjunkande trend i antalet personer som läggs in för intensivvård. Ganska många av fallen börjar också rapporteras från andra regioner än Stockholm, enligt Anders Tegnell.

Avtagande IVA-trend

Drygt 500 personer IVA-vårdas just nu i Sverige, vilket är ett 50-tal färre än förra veckan.

– När det gäller IVA-vårdade är situationen lite mer tydlig. Vi har haft en avtagande trend under ganska lång tid nu, som väl i alla fall litegrann börjar märkas i sjukvården, säger Anders Tegnell.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, bekräftar att belastningen minskar något på sjukvården.

– Det betyder inte att vi inte har en belastad sjukvård, men vi ser en viss minskning. Framförallt i de regioner som haft en hård belastning hittills, säger hon.

Svårt öppna lagom

Anders Tegnell får en fråga om hur han ser på att övriga Europa nu lättar på sina restriktioner, och om det inte hade varit klokare om även Sverige hade gått ut hårdare från början.

– En av de stora fördelarna med den svenska strategin är att den kan hålla på väldigt länge. En av de stora nackdelarna som de andra länderna har nu är hur svårt det är att ändra. Det är inte helt lätt att gå från väldigt tunga åtgärder till lättare åtgärder, det är svårt att se vad som då egentligen händer med kontakterna i samhället och det är svårt att öppna lagom mycket, säger Anders Tegnell.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy