Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Hög tid att modernisera och utveckla den reproduktiva hälsovården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenterna vill lyfta fram Internationella Barnmorskedagen samtidigt som de vill modernisera och utveckla den reproduktiva hälsovården till en mer kvinno- och familjecentrerad individualiserad vård. Genrebild.

Annons

Den 5 maj är Internationella Barnmorskedagen och i år har Världshälsoorganisationen (WHO) också utlyst 2020 som sjuksköterskans och barnmorskans år. Något att fira och uppmärksamma på lokal, nationell och global nivå.

Den svenska barnmorskans kompetens- och verksamhetsområde är unikt. En barnmorska har kunskapen om graviditet och barnafödande, preventivmedel, medicinska aborter, gynekologisk hälsa och arbetar för kvinnor, barn, familjer samt ungdomar genom hela det reproduktiva livet.

Svenska barnmorskor har en eftertraktad kunskap som ska användas på hemmaplan och globalt för att hjälpa våra medsystrar och familjer till bättre hälsa, att förebygga mödra- och barnadödlighet och främja säkra aborter samt tillgång till preventivmedel. Detta är något att känna stolthet inför.

Annons

Samtidigt är det hög tid att modernisera och utveckla den reproduktiva hälsovården till en mer kvinno- och familjecentrerad individualiserad vård, som också är barnmorskevänlig och ger oss de förutsättningar vi behöver för att kunna ge alla en professionell och evidensbaserad vård.

Annons

Temat för Internationella Barnmorskedagen i år är jämställdhet. Vi vill lyfta fram kvinnors liv, hälsa och villkor – både oss själva som yrkesgrupp (barnmorskan) och de patienter (kvinnor och familjer) som barnmorskan bistår.

Så vill Svenska Barnmorskeförbundet förbättra för barnmorskan:

● Möjlighet att utveckla och införa evidensbaserade arbetssätt.

● En arbetsmiljö som möjliggör heltidsarbete med en såväl balanserad som stimulerad arbetsbörda.

● En kompetensutveckling som avspeglas i lön och ekonomisk kompensation under hela yrkeslivet.

● En hållbar arbetsmiljö för både den nyutbildade barnmorskan och barnmorskan genom hela yrkeslivet.

Så vill Svenska Barnmorskeförbundet förbättra för kvinnor:

● Delta aktivt i beslutsfattande om sin vård, och att föra sin egen talan om ämnen rörande egen hälsa och familjens hälsa i sin kultur och sociala miljö.

● Oavsett ursprung eller var man är bosatt i landet ha rätt till en god och säker vård på lika villkor.

● Välja mellan olika vårdformer under graviditet och förlossning. Uppbyggnad har påbörjat i Sverige med vårdformer som bygger på kontinuitet – en känd barnmorska under graviditet, födsel och tiden efter.

● Kvinnor har rätt att välja var de vill föda sitt barn. I detta ingår att också tas emot på den enhet där kvinnan planerat att föda och att ha möjlighet att välja hemfödsel med rätten till en barnmorska.

Annons

Annons

● Oavsett kön har alla rätt att bejaka sin sexualitet. Jämställdhet och ett jämlikhetsperspektiv innebär att alla får den hjälp de behöver och ingen diskrimineras när det gäller tillgång till vård och behandling, metoder och tekniker inom sexuell och reproduktiv hälso- och sjukvård.

Svenska Barnmorskeförbundet är barnmorskans professionsorganisation – den professionella sammanslutningen för legitimerade barnmorskor och barnmorskestudenter. Svenska Barnmorskeförbundet en självständig facklig professionsförening inom SRAT.

Anai Carlsson, ordförande Jönköpings Barnmorskesällskap

Erica Solheim, vice ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy