Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tegnell: Börjar få en viss avtrappning

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten vid tisdagens pressträff.

Annons

Antalet dödsfall i Sverige ser ut att mattas av något, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det senaste dygnet har 81 smittade personer i Sverige avlidit, vilket får den totala dödssiffran att stiga till 2 355.

– Det är förstås hemskt med alla dessa personer som dör i den här sjukdomen och vi ska absolut inte förminska dem till rena siffror, men det är också viktigt att förstå hur utvecklingen ser ut, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, och tillägger:

– Här ser det ut som att vi börjar få en viss avtrappning i antalet fall.

När det gäller smittspridningen i Sverige ligger man kvar på ungefär samma nivå som tidigare. Det ser dock väldigt olika ut i olika delar, enligt Tegnell. I exempelvis Norrbotten har man en väldigt flack kurva och få fall.

Annons

Annons

De uppdaterade siffrorna visar att totalt 19 621 personer har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

IVA skiljer sig i landet

1 388 personer får eller har fått intensivvård i landet.

– Det är fortsatt väldigt hårt tryck på IVA-vården i Sverige. Men andelen från Stockholm börjar minska något, i andra delar av landet fylls det på mer, säger Tegnell.

På tisdagen finns 1 085 tillgängliga IVA-platser i Sverige, enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

– Därför är det oerhört viktigt att den nationella koordineringen av IVA-platser har kommit till stånd, säger Johanna Sandwall.

Antikroppstester osäkra

En del privata vårdbolag erbjuder antikroppstester mot betalning, något som Folkhälsomyndigheten håller lite koll på.

– Vi tittar på dem kontinuerligt. Det finns i dag ingen av de här aktörerna som har tester som vi tycker att vi kan rekommendera.

De flesta testerna missar väldigt många positiva, enligt Tegnell.

Olika myndigheter ger olika bud om hur långt avstånd man bör hålla till andra personer utomhus. Det beror helt enkelt på att det inte finns några tydliga svar som passar i alla situationer, säger Tegnell.

– Som individ är det viktiga att komma ihåg att det är situationen när du är mitt emot någon annan och umgås, det är där den stora risken finns, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy