Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen fortsatt pressad om företagsstöd

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Arkivbild.

Annons

Flera riksdagspartier ligger fortsatt på för att pressa fram mer direktstöd till företag i coronakrisen.

Finansutskottet kallar till ett extrainsatt möte för att avgöra om riksdagen ska beordra regeringen att komma med förslag.

Mötet ska hållas, om inget annat kommer emellan, på onsdag i nästa vecka. Det sker efter en begäran från Sverigedemokraterna, en begäran som stöds av Moderaterna och Kristdemokraterna.

SD försökte redan i veckan få till stånd ett initiativ i näringsutskottet men frågan hamnar nu i finansutskottet. Både M och KD har lagt fram egna förslag hur ett omsättningsstöd skulle kunna se ut och SD kommer med ett snart.

Driver på

Regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna driver även de på för ett omsättningsstöd. Men de har gjort klart att de inte tänker spräcka budgetsamarbetet de har med regeringen på frågan, som handlar om många miljarder.

– Vårt initiativ är inte konkretiserat, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till TT, men tillägger att det finns en tanke med det.

Annons

Då kan det, enligt Sjöstedt, möjligen bli lättare att samla fler partier runt något som man vill att regeringen bör leverera.

Annons

SD har dock ett eget förslag framme som ska presenteras i samband med partiets budgetmotion nästa vecka. Enligt Oscar Sjöstedt är det kopierat på Danmarks omsättningsstöd.

Det innebär i grova drag att företag som tappat mer än 40 procent av omsättningen kan komma ifråga, och om fallet har varit kraftigare än så trappas stödet upp. Det är ett generellt stöd, oavsett bransch, som kan gå till fasta kostnader som hyror, leasingavtal och maskinhyror.

– Vi bedömer att det skulle kosta 100 miljarder för tre månader, säger Sjöstedt.

Får chansen

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson konstaterar att finansministern blivit mer dyster i sina bedömningar över ekonomin på bara en vecka. Skälen för mer krisåtgärder borde därför vara lättfunna.

– Magdalena Anderssons bedömning är ju att det är ett väldigt allvarligt läge och att krisen blir riktigt djup. Därför efterlyser vi mer stöd, säger Svantesson.

Jakob Forssmed, Svantessons kollega hos Kristdemokraterna, menar att regeringens val borde vara enkelt.

– Regeringen får nu chansen att före onsdagens utskottsmöte lägga fram ett förslag. Gör den inte det får vi pröva om det finns majoritet i utskottet för att ta det vidare, säger Forssmed.

Han fortsätter, med en passning till C och L:

– Då får också alla partier i riksdagen bekänna färg om hur man ser på betydelsen av att ett stöd kommer på plats.

Annons

Lars Larsson/TT

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy