Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kan dröja innan äldre får krama barnbarnen

Tim Brooks, Tillväxtverket, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten samt Svante Werger från MSB vid onsdagens pressträff.

Annons

Dödsfallen i covid-19 och antalet smittade fortsätter öka, men kurvan ligger rakt sedan början av april enligt Folkhälsomyndigheten.

Den som längtar efter att få krama om sina barnbarn kan dock få vänta länge – skyddet för landets äldre behöver finnas kvar ett bra tag, enligt Anders Tegnell.

Ytterligare 172 personer har rapporterats som avlidna i sviterna av covid-19, vilket innebär totalt 1 937 dödsfall hittills i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik, som presenterades under onsdagseftermiddagen. 16 004 personer har bekräftats smittade av coronaviruset.

– Kurvan ligger väldigt rakt nu ända sedan början på april egentligen. Det är väldigt goda nyheter, även om det är pressat i Stockholm, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

På pressträffen frågar TT:s reporter om Folkhälsomyndigheten kan ge något besked om hur länge äldre måste få vänta på att få krama om barnbarnen igen. "En jättesvår fråga" svarar Tegnell, eftersom de flesta äldre inte kommer ha någon immunitet mot coronaviruset.

Annons

– Jag tror att det kommer att ta ganska lång tid innan vi kan släppa på det skyddet, som våra äldre behöver ha, för de kommer fortsatt vara en utsatt grupp. Säkert ett antal månader framåt, säger Anders Tegnell.

Annons

Tester kan hjälpa

Om det kommer bra tester som kan visa immunitet även på individnivå, och att man därmed kan testa barnbarnen, kan det vara en lösning.

– Dit har vi uppenbarligen en bit kvar, men det kan vara en möjlig lösning framöver. Om de här testerna blir bra och de verkligen kan garantera att man inte smittar längre, säger Tegnell.

När det gäller de nya inrapporterade dödsfallen säger Tegnell att det förekommer en eftersläpning i statistiken. Man har kört alla covid-patienter mot dödsregistret och frågat regionerna, och därmed fångat upp en del ytterligare dödsfall, enligt Tegnell.

1 182 personer har hittills vårdats på intensivvårdsavdelningar.

Stor belastning

Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, ser inte att kurvan har vänt nedåt i Stockholm ännu utan att den fortfarande befinner sig på en platå i ett högt läge. Belastningen i vården är krävande och därför är det viktigt att människor uthärdar och inte släpper på restriktionerna, säger han.

– Jag vill inte se en ytterligare ökning. Vården ligger på en väldigt hög nivå, med stor belastning och har pågått länge, och människor är trötta, säger Per Follin.

Ingen region rapporterar kritisk påverkan på den katastrofmedicinska beredskapen, enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, på Socialstyrelsen.

– Det här är ytterst positivt, säger hon.

Bättre rapporter

Glädjande är också att kommuner och regioner rapporterar in till Socialstyrelsen via lägesbilder i högre grad, enligt Taha Alexandersson. Det gör att begäran om stöd och skyddsutrustning kan mötas på ett bättre sätt.

Annons

Annons

– Med undantag för de långärmade skyddskläder som det inte finns några större leveranser på men vi hoppas att detta är på ingång snart.

På onsdagen berättade Region Stockholm att man har gjort en beställning på tre miljoner långärmade skyddsrockar från H&M, som vid ett överskott också kan säljas vidare till andra delar av landet. En glad nyhet, enligt Socialstyrelsen, som dock inte ändrar myndighetens lägesbild.

– Vi har också lagt beställningar. Det som har varit problemet med skyddsrockar är uteblivna leveranser. Det är en osäkerhet till att vi kan se leveranserna i våra lager, säger Alexandersson.

90 procent coronapatienter

Antalet disponibla intensivvårdsplatser är 1 130. Inneliggande med covid-19 är 536 patienter, tre fler patienter jämfört med tisdagen.

Regioner har dock olika belastning, vissa mindre regioner har 70 till 90 procent coronapatienter, enligt Taha Alexandersson.

– Det finns ingen anledning att tro att vi inte behöver fortsätta Folkhälsomyndighetens rekommendationer, oaktat hur fint vårvädret är.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy