Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kommuner räknar med fler socialbidrag

Regeringen inför förbättringar av a-kassan, så att fler ska kunna få mer och bättre ersättning. Ändå, många kommer att stå utan försörjning. Särskilt i krisbranscher som handel, service, hotell och restaurang, där många jobbar som timanställda och inte uppfyller a-kassans krav på tillräckligt många arbetade timmar.

Nu räknar kommunerna med att fler kommer att behöva söka försörjningsstöd.

– Än så länge har vi inte sett någon ökning, men vi tror att det är en eftersläpning. De flesta har fått en lön efter att krisen kom, säger Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm (L).

Hur många det kan bli fråga om vet han inte. Han vågar sig inte ens på en gissning.

– Mars har just avslutats, och krisen började i mitten av månaden. Det har gått så snabbt.

Annons

Men helt klart är att många kommer att behöva hjälp, tror han. Särskilt ungdomar, som inte har så mycket att falla tillbaka på.

Annons

Efterlyser hjälp

– Men vi tycker att man från statens sida behöver tänka ett extra varv på de personer som aldrig har varit i kontakt med socialtjänsten tidigare. Det finns ett värde i sig i att de hålls borta därifrån. Jag efterlyser ett system som gör att de inte hamnar där.

Örjan Eskengren, pressansvarig inom Malmö stad, säger att Malmö stad förväntar sig samma sak som Stockholm. Men ännu har ökningen inte kommit där heller.

– Det har gått så fort, men just nu kan vi inte se att det har börjat.

Kaj Larsson, planeringsledare på stadsledningskontoret i Göteborgs stad, gissar att en första våg kan komma i slutet av maj. Många kommer nog att vara unga vuxna, som inte har så stark förankring på arbetsmarknaden, tror han.

– Då kommer också alla som studerar och inte får några sommarjobb, säger han.

Yttersta skyddsnätet

I Göteborg har antalet som behövt försörjningsstöd minskat under flera år. Men nu i coronakrisen så ser Kaj Larsson en ökning framför sig igen, då bland annat butiker, hotell och restauranger fått säga upp personal.

– Jag förstår nu vilket serviceintensivt land vi är

Försörjningsstödet är dock det allra yttersta skyddsnätet, förklarar Jan Jönsson. Det ska bara täcka det mest nödvändiga. Socialstyrelsens norm för försörjningsstöd ligger på drygt 4 100 kronor per månad för en ensamstående person, exklusive hyra.

– Man ska uttömt egna möjligheter. Om man har egna tillgångar måste de tas först, säger Jan Jönsson.

Annons

Det gäller exempelvis egna besparingar, bilar och andra värdesaker. Men nu, under coronakrisen, kan det vara knepigt att sälja sådant. Situationen är så väldigt speciell, marknaden är satt ur spel, konstaterar han.

Annons

Nya riktlinjer behövs

– Jag tycker att man på nationell nivå ska tänka över om det behövs nya riktlinjer för hur man ska tolka reglerna om försörjningsstöd, säger Jan Jönsson.

Kaj Larsson i Göteborg berättar att de nu håller på att fundera på hur de ska göra med dem som har tillgångar, men har svårt att omsätta dem i pengar.

– Det pågår en diskussion om bostadsrätter, man ska ju ha skäligt rådrum. Men vi står inför en helt ny situation, så vi diskuterar om vi ska utvidga begreppet skäligt rådrum, säger Kaj Larsson.

Frågan är hur kommunerna kommer att klara de ökade utgifterna. Nyligen presenterades ett krispaket på 15 miljarder kronor till kommunerna, för att klara ökade kostnader till följd av coronakrisen.

– Ekonomiskt blir det förstås en tuff situation. Hela skatteunderlagstillväxten har försvunnit. Vi har inte någon tydlig prognos, det förändras dag för dag. Pengarna från staten är oerhört välkomna för att klara skola, socialtjänst och äldreomsorg, säger Jan Jönsson.

Johanna Cederblad/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy