Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hallengren bjuder till samtal om ökad makt

KD:s partiledare Ebba Busch motsätter sig förslaget med utökad regeringsmakt som det ser ut nu. Arkivbild.

Annons

STOCKHOLM

M och KD går delvis emot regeringens plan på att öka sin makt för att kunna fatta snabba beslut mot smittspridning.

Även Lagrådet vill att regeringen klargör delar i lagförslaget, och tycker att det gått väl snabbt i svängarna.

Socialminister Lena Hallengren (S) tänker tackla kritiken genom att bjuda in riksdagens partier till samtal. Hon är inställd på att få med dem på att regeringen ska kunna ta snabba och stora beslut utan att fråga riksdagen först, för att stoppa spridning av coronaviruset.

"Jag kommer nu att bjuda in samtliga riksdagspartier till ett samtal snarast om vägen framåt", framhåller hon i en skriftlig kommentar till TT.

Hallengren tycker ändå att Lagrådet, trots kritik på en rad punkter, ger regeringen rätt i att det kan finnas behov av att tillfälligt ge regeringen mer makt i smittskyddsfrågor.

"Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge och där regeringen idag inte har verktyg för att till exempel snabbt kunna stänga en färjehamn eller ett köpcenter, trots att det är insatser som kan behöva göras med mycket kort varsel."

Annons

Annons

Kristdemokraterna är emot förslaget i dess nuvarande form.

"KD vill att regeringen har de redskap som krävs, men riksdagen måste alltid få sista ordet", skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.

Efter kritik mot det första utkastet skrev regeringen in en möjlighet för riksdagen att granska och stoppa beslut som regeringen tagit på egen hand genom föreskrifter. Men att riksdagen sägs få ta del av beslut om att exempelvis stänga restauranger "snarast" efter regeringens klubbslag räcker inte. Det anser både M och KD. Det blir för omständligt att snabbt stoppa ett beslut om riksdagen inte håller med regeringen. Riksdagen måste omedelbart kunna pröva och stoppa beslutet.

Även Lagrådet, som snabbgranskat förslaget, anser att det "snarast" är för vagt. Helst ska riksdagens prövning ske samma dag, eller senast nästa veckodag, anser juristerna.

Lagrådet är också kritiskt till att remissinstanserna bara fick 24 timmar på sig att svara på regeringens utkast till lagrådsremiss, och till antalet och urvalet av remissinstanser. Beredning inger "vissa betänkligheter", enligt Lagrådet.

Hallengren: Väl avvägt

Men socialminister Lena Hallengren anser att förslaget är väl avvägt och ger riksdagen det inflytande som är motiverat. Förslaget innebär att regeringen fram till den sista juni i år utökar sin makt vad gäller att fatta beslut för att hindra smittspridning. Regeringen ska själv kunna utfärda föreskrifter om att en verksamhet, till exempel, ska stängas utan att skriva ett lagförslag och vänta in riksdagen.

Annons

– Med det här bemyndigandet får vi de möjligheter som åtminstone närmar sig det en del andra länder har, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Annons

Kunna stänga

Hon vill inte gå in specifikt på vilka beslut som lagen, om den antas, ska kunna användas till eller om regeringen hittills har känt sig bakbunden av att först behöva gå till riksdagen med lagförslag.

Lagrådet anser dock att regeringen måste ge exempel på åtgärder som skulle kunna vidtas i själva lagtexten, till exempel om att stänga ner köpcenter eller begränsa folksamlingar.

Kompensera företag

M, KD och L anser att det borde finnas ett system för ersättning till företag vars verksamhet stängs ner för att hindra smittspridning.

– Om företag förbjuds att bedriva sin verksamhet måste staten kompensera för det. Regeringen måste tydligt signalera att man är beredd att vidta åtgärder för de företag som drabbas av politiska beslut, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

Lagförslaget ger även regeringen rätten att flytta om läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner, kommuner samt enskilda, privata vårdföretag om det behövs av smittskyddsskäl. Det har Sveriges Kommuner och Regioner vänt sig starkt emot.

– Vi menar att möjligheten måste finnas, säger Hallengren.

Lagen föreslås träda i kraft den 18 april och gälla till den 30 juni.

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Socialminister Lena Hallengren (S).

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy