Annons

Annons

Annons

Nässjö Centrum

Trångboddhet en risk för smittspridning

Text: 

Kommunen har ansvar för att också de som inte förstår svenska så bra får information om coronapandemin och hur man skyddar skydda sig själv och andra från smitta. Det sker bland annat genom SFI-undervisningen och annan vuxenutbildning.

Helen Tarenius

Om man jämför Stockholms invandrartäta områden skulle vi landa på Brinellområdet i Runneryd. Men jämförelsen haltar, enligt Helen Tarenius som är utbildningschef för Lärcentrum i Nässjö kommun, där Svenska för invandrare bedrivs.

Annons

Annons

Hon menar att risken att personer som inte förstår svenska så bra drabbas av coronavirus inte finns här som i till exempel Rinkeby-Tensta. Där har en övertalighet i drabbade personer upptäckts i de tidiga rapporterade fallen.

– Det ser inte likadant ut, vi har en stor andel yngre bland de nyanlända som är mer ute och rör sig i samhället och deltar i SFI-undervisning. Det är ingen sådan isolering som kan vara i större städer.

Trångboddhet en risk

Men det finns orosmoln för vad en fortsatt spridning kan innebära. Det största orosmolnet hon ser är trångboddheten som framför allt finns i Runnerydsområdet.

Om man har en liten bostad och fler har flyttat in efter anhöriginvandring kan det vara en ökad risk när nu hela familjen är mer hemma för att de ska hålla sig hemma. Svenskaundervisningen och hela komvux är ju stoppad i skolmiljö och förskolebarn blir hemma om de visar tecken på sjukdom.

Vi ha skolan öppen

– Om också grundskolan skulle stänga ser vi problem och vi hoppas att det inte blir så. Det finns orter där hotell har använts och vi har uppgett det till kommunens informatörer, men det finns inga sådan planer här nu vad jag vet, säger Helen Tarenius.

Kommundirektör Karl-Gustav Bartoll säger att man från central ledningshåll håller sig fortsatt informerad men att det är Nässjö Lärcentrum som konkret arbetar med informationen till invandrargrupperna.

Annons

Känner förtroende

Många av de som kommit till Sverige har upplevt svåra situationer och en del bär med sig misstro mot myndigheter och vågar inte lita på all information.

Annons

– Men det känner vi inte här. De tror inte att vi inte talar sanning utan upplever att de har förtroende oss.Många som jobbar hos oss har också invandrarbakgrund.

Känner rädsla

Samtidigt som de är ganska medvetna finns det enligt Helen Tarenius en rädsla för coronaviruset.

– Vi märker att det finns en större och annan slags rädsla i de här grupperna. De ser mer en risk att de kommer att dö. Vi lyssnar in deras frågor och lotsar dem vidare om de behöver ha kontakt med hälsovården eller Familjecentralen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan