Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Nya siffror: Så mycket ökar konkurserna i länet

Det bolag i Skåne som Flash ingick i gick i konkurs i mars.

Annons

Nu har mars månads konkurser sammanställts.

En av de mest utsatta regionerna i Sverige är Jönköpings län.

Det är konsekvenserna av coronavirusets spridning som nu visar sig i konkursstatistiken. Totalt har antalet konkurser i Sverige ökat med 9 procent i år jämfört med samma period förra året, meddelar kreditupplysningsföretaget UC. De har i sina siffror inkluderat aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen är flest och ökar med 123 procent och därefter kommer transportsektorn med en ökning på 105 procent.

Annons

– Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande på onsdagen.

Länet är hårt drabbat

Framåt tror Richard Damberg att det är bilindustrin som står på tur och att även åkerier kommer att få det tufft. Han konstaterar också att rekonstruktioner av företag ökar. Takten just nu är att fem företag om dagen hamnar i rekonstruktion.

Annons

Sett ur ett Sverigeperspektiv så är Jönköpings län hårt drabbat. Om man jämför mars månad 2019 och mars månad 2020 så har konkurserna ökat med 110 procent i länet, den högsta siffran bland Sveriges län. Att alltså jämföra med rikssnittet på plus 9 procent.

Av kommunerna i Jönköpings län är det endast fyra stycken som istället för en ökning av konkurser – har en minskning: Tranås, Nässjö, Eksjö och Gnosjö.

Många företag i konkurs

Även Kreditupplysningsföretaget Bisnode sammanställer konkursstatistik regelbundet, men de fokuserar bara på aktiebolagen.

De har sammanställt en lista över alla aktiebolag som har gått i konkurs i Jönköpings län under mars månad, där den största konkursen, sett till antalet anställda, är rekryterings- och bemanningsföretaget Epab Höglandet AB. Företaget är ett dotterbolag till koncernen One Partner Group med huvudsätet i Jönköping.

Därutöver kan länsbor vara drabbade av konkurser vars bolag har sitt huvudsäte i en annan kommun. Till exempel har Lund Fashion, med sin bas i Skåne, ansökt om konkurs under de senaste veckorna. I bolaget ingår bland annat klädkedjan Flash med två butiker i Jönköping. Även det bolag som klädkedjan Joy ingår i har gått i konkurs under mars, vilket drabbar anställda i deras butik på Asecs i Jönköping.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy