Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Efter nya beskedet – besöksförbud införs även på kommunens boenden

Lena Hägg-Råsberg, sektionschef för Tranås kommuns särskilda boenden. På onsdagen införs besöksförbud.

Annons

Nu skärps direktiven för landets äldreboenden. Sedan tidigare är det besöksförbud på det särskilda boendet Råsvägen, men från och med onsdagen gäller samma riktlinje även för kommunens boenden.

På tisdagseftermiddagen gav regeringen besked om att besöksförbud införs på landets äldreboenden. Sedan tidigare gällde en skarp rekommendation mot besök, men nu skärps alltså direktiven. Orsaken är att förhindra spridningen av coronaviruset.

Det privata boendet Råsvägen var ett av de boenden som valde att införa besöksförbud redan i mitten av mars, medan kommunen införde restriktioner för att undvika ”onödiga besök”.

Annons

Annons

– Nu är det alltså ett förbud så det är betydligt starkare än en restriktion, säger Lena Hägg-Råsberg, sektionschef särskilt boende i Tranås kommun.

Förbudet träder i kraft på onsdagen, den 1 april. Är det nu alltså helt kört att träffa sina anhöriga som bor på särskilda boenden?

Svaret är nej.

– Om det är någon som vill träffa sin anhörige så kan de ju ta en promenad utomhus. Det kan vi ordna om man meddelar oss innan att man kommer. Då får man stå utanför så kan vi hjälpa den som bor på det särskilda boendet att komma ut.

Undantag kan göras

Även i enskilda fall kan undantag från förbudet medges, men då ska det finnas särskilda omständigheter och det är boendets verksamhetsansvarige som får ta ett sådant beslut.

– Om risken för spridning är liten och värdet på besöket är så pass stort, förklarar Lena Hägg-Råsberg.

Sedan beskedet kom på tisdagseftermiddagen har Lena Hägg-Råsberg tillsammans med Tranås United tagit fram nya skyltar som kommer att dyka upp på boendena under onsdagen.

När besöksrestriktionerna infördes i mitten av mars genomförde kommunen även en rundringning till anhöriga, men en sådan görs inte den här gången. Lena Hägg-Råsberg förklarar att de anhöriga vid de samtalen fick information om att när nya förändringar görs så hittar de information om detta på kommunens hemsida.

Annons

– Där kan de läsa mer eller så kontaktar de oss.

”Gör vad vi kan”

Inom särskilt boende i Tranås kommun finns 210 kunder, inklusive Råsvägen som drivs privat av företaget Ansvar och omsorg.

–Och vi gör vad vi kan för att det ska vara så normalt som möjligt på våra boenden, säger Lena Hägg-Råsberg avslutningsvis.

Annons

Annons

Till toppen av sidan