Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

AF: ”Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal”

På måndagen kunde Arbetsförmedlingen notera att antalet varsel om uppsägningar just nu ligger på en historiskt hög nivå.

Jönköpings län är det tredje hårdast drabbade länet i Sverige.

Mellan den 23 och den 29 mars varslades 18 433 personer i Sverige och totalt under mars månad ligger siffran på 36 800 personer. Detta kan jämföras med att 3 292 personer varslades under mars månad 2019.

– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, sa Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i det pressmeddelande myndigheten skickade ut under måndagsförmiddagen.

Annons

Annons

De tidigare högsta siffrorna på varsel uppmättes i november 1992, med 22 200 varslade, och i november 2008, med 19 900 berörda.

De mest drabbade branscherna

Det är fortsatt inom hotell, restaurang, besöksnäring och bemanningsbranschen som de flesta varslen har gjorts. Därmed inte sagt att alla varsel kommer att leda till uppsägningar.

– Vi följer utvecklingen noga. Regeringens åtgärder förväntas ha en dämpande effekt på hur många som blir uppsagda, fortsätter Annika Sundén.

Hon understryker också att det finns en fortsatt efterfrågan på arbetskraft, bland annat inom gröna näringar samt vård och omsorg.

Så ser det ut i Jönköpings län

Jönköpings län har den tredje högsta varselsiffran i Sverige efter Stockholms län (20 576) och Västra Götalands län (5 967). Här i länet har totalt 1 626 personer varslats mellan den första och den 29 mars. Samma period förra året registrerades 71 varsel i länet.

Redan den 18 mars kunde Patrick Nzamba, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län, konstatera att varselsiffrorna var i paritet med det man såg i början av finanskrisen 2008/2009. Men han varnade också för att siffrorna skulle öka.

Och så blev det ju också. Den 18 mars hade 295 länsbor varslats om uppsägning, knappt två veckor senare har den siffran alltså stigit till 1 626 personer.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy