Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Feberforskare från Tranås: Temperaturen varierar från individ till individ

För tillfället jobbar Märta Sund Levander som så många andra på distans.

Annons

Feber är ett av de symptom som folk just nu uppmanas vara extra vaksamma mot. Tranåsbon och specialistsjuksköterskan Märta Sund Levander har forskat om kroppstemperaturer under många år och uppmanar folk att använda sig av så kallad Difftemp.

Sedan coronaviruset började sprida sig över världen uppmanas folk att vara uppmärksamma på flera symptom, varav feber är ett.

Märta Sund Levander är specialistsjuksköterska och biträdande professor vid medicinska fakulteten i Linköping. Tillsammans med Ewa Grodzinsky, biomedicinsk analytiker och docent inom immunologi, har hon de senaste 20 åren forskat kring just kroppstemperatur.

– Vad bland annat vi har kommit fram till är att det där med 37 grader inte stämmer, säger Märta Sund Levander.

Vad hon menar är att en individ i stället borde ta reda på sin egen individuella normaltemperatur.

Annons

– Normaltemperaturen ligger i snitt snarare på 36,4 grader Celsius och en fjärdedel har under 36. Och då kommer tanken att om det är så stor variation på normaltemperaturen så borde även febertemperaturen variera.

Annons

Mät när du är frisk

Effekten av detta har resulterat i så kallad Difftemp – ett varumärkesskyddat koncept – vilket Märta Sund Levander och Eva Grodzinsky föreslår att man använder sig av.

– Det innebär att du mäter temperaturen när du vaknar på morgonen under några dagar när du känner dig frisk. Sedan utgår du från det högsta värdet och när du känner dig krasslig eller sjuk en dag så mäter du temperaturen på samma ställe. Har du mer än en grad högre jämfört med vad du brukar ha, alltså det högsta värdet, och du känner dig sjuk så skulle det kunna vara en febertemperatur.

– Men det är viktigt att du mäter på samma ställe och inte gör något tillägg. Det där med tillägg är nonsens och det finns ingenting som styrker det.

Rekommenderar örat

Vilket ställe rekommenderas då? Örat.

– Alla mätningar har för- och nackdelar. Jag föredrar örat därför att det är hygieniskt och smidigt att mäta där och det är den temperatur som är mest aktuell eftersom det är så nära hjärnans temperaturcentrum.

– Vad jag inte rekommenderar, och här sticker jag ut hakan lite, är att mäta temperaturen över pannan eller i armhålan. För det är så långt ifrån hjärnan.

Hon utvecklar:

– Man brukar prata om inre och yttre temperaturer och det blir en eftersläpning ju längre bort från hjärnan man kommer och huden är ju längst bort. Får man ett högt värde i pannan så har kroppen redan begripit det och slagit om temperaturen.

– Risken är att man i onödan tar paracetamol eller Ipren som dessutom sänker temperaturen.

Annons

Annons

Kroppstemperaturen skiljer sig även mellan könen och kvinnor har något högre temperatur på grund av hormoner.

– Något som också är intressant är att man tidigare trott att barn skulle ha högre temperatur, men det visade sig i en stor studie vi gjorde med över 2 000 deltagare att småbarn inte alls hade högre temperatur.

Vad gäller äldre människor som är sköra så kan temperaturen ligga väldigt lågt.

– Men annars ligger vi ganska jämt över hela livet och det ska inte variera så mycket.

Vad gäller Difftemp betonar hon också att det är viktigt att känna efter hur man mår.

– Om du känner sjukdomskänslan, och det är något subjektivt, förklarar hon.

– Man måste lyssna mer på vad du som individ säger. Mår du inte bra och har minst en grads ökning, då kan vi börja tänka på om det är feberinfektion eller inte och då får vi göra andra prover sen.

Om man förlitar sig på 38 grader som gräns menar hon att man kan missa om människor har fått en infektion.

– Det är här med 37 grader som normaltemperatur grundar sig på mätningar som gjordes på 1800-talet av en tysk läkare. Och mätningarna gjordes på sjuka individer, inte friska.

Nya redskap men gamla siffror

Sedan dess har människan mer kunskap och mer utvecklade mätinstrument (termometrar).

– Men vi lever på något vis kvar i en tradition som är oerhört stark. Jag tycker att Difftemp är ett mer logiskt och bättre sätt att definiera temperatur på.

Så hur mycket ska man mäta i dessa tider? Märta Sund Levander tycker att en grundmätning (när man känner sig frisk) är bra att göra.

– Och sedan när man känner sig dålig. Man behöver inte hålla på att mäta varje dag om man inte känner sig sjuk.

– Samtidigt är det viktigt att aldrig låta tempen avgöra, utan den ska bara vara en del av bedömningen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy